Felmérés: A választók fontosnak tartják a választások előtti vitákat, hallani akarják jelöltjük jövőképét

2024. április 2. - 13:10 | Belföld

Az elnökjelölteknek el kell fogadniuk a választások előtti vitákra való meghívást. A szlovákok 79 százaléka gondolja így. Az embereket érdekli a leendő államfő jövőképe, még azoknak a jelölteknek a gondolataira is kíváncsiak, akiknek a véleményét, hozzáállását ismerik. Ez az NMS Market Research Slovakia ügynökség online felméréséből következik.

Felmérés: A választók fontosnak tartják a választások előtti vitákat, hallani akarják jelöltjük jövőképét
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Ez a meggyőződés az ellenzéki pártok szimpatizánsai között a legerősebb, de a kormánykoalíciós pártok szimpatizánsainak háromnegyede is ezt vallja” – jegyzi meg Denisa Lakatošová, az NMS képviselője.

A válaszadók közel 80 százaléka kifejezte egyértelmű álláspontját, miszerint fontos, hogy Szlovákia jövőképét leendő elnökétől ismerje meg. Ez a hozzáállás Ivan Korčok támogatóinál a legerősebb (96 százalék), de a felmérés eredményei szerint ellenfele, Peter Pellegrini támogatói között is erősen képviselteti magát (86 százalék).

Tízből hatan azt állítják, hogy a választás előtti viták segítenek eldönteni, kire szavazzanak. A lakosság mindössze 28 százaléka nem tartja hasznosnak a választás előtti vitákat a döntés meghozatalában.

A választók leggyakrabban a televíziós hírekből (47 százalék) és a televíziós vitákból (44 százalék) informálódnak az elnökjelöltekről. Erős kommunikációs csatornát jelentenek a közösségi hálók is, ahonnan a lakosság 43 százaléka tájékozódik. A szavazók 12 százaléka a podcastoknak köszönhetően kap információt a jelöltekről.

Az online felmérést március 13. és 18. között végezték 1030 ember bevonásával.

TASR