Félméteres hóra, viharos szélre, csúszós utakra figyelmeztetnek a meteorológusok!

2019. január 15. - 10:37 | Régió

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) Kassa megyén kívül az ország egész területén kedvezőtlen időjárási körülményekre figyelmeztet.

Félméteres hóra, viharos szélre, csúszós utakra figyelmeztetnek a meteorológusok!
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Sok helyen havazik, az utakon hótorlaszok, hóátfúvások, útjegesedés nehezíthetik a közlekedést, a hegyekben erős szél várható. Az intézet több riasztást is kiadott, erről a weboldalán tájékoztatott.

Útjegesedés miatt 12:00 órától elsőfokú riasztás lép érvénybe Pozsony, Nyitra és Nagyszombat megyében. Ugyanilyen jellegű figyelmeztetés Besztercebánya, Trencsén, Eperjes és Zsolna megyében már kora reggeltől érvényben van.

Első fokú - sárga - riasztás a csúszós utak miatt (Forrás: SHMÚ)

Az útjegesedés potenciális veszélyt jelent a közlekedésre, a gyalogos közlekedésre és az infrastruktúrára, illetve kisebb károkat okozhat, figyelmeztetnek a meteorológusok.

Besztercebánya és Trencsén megyében hótorlaszok és hóátfúvások is nehezíthetik a közlekedést. A hegyekben várható viharos szél miatt Besztercebánya megyére másodfokú riasztást adott ki a SHMÚ, amely 22 óráig marad érvényben.

Első fokú - sárga riasztás a hófúvások miatt (Forrás: SHMÚ)

Eperjes és Zsolna megyében kora reggel óta másodfokú hóriasztás van érvényben. „A Liptószentmiklósi járásban helyenként, főleg 900 méteres tengerszint feletti magasság felett intenzív havazás várható, 50-80 centiméter friss hó is hullhat. Ez a hómennyiség komoly veszélyt jelent a közúti és a gyalogos közlekedésre is” – olvasható a SHMÚ közleményében.

Első - sárga - és másodfokú - narancssárga - riasztás az erős havazás miatt (Forrás: SHMÚ)

Észak- és Északkelet-Szlovákiában viharos szél várható a hegyekben. A Tátra hegygerincein a szél átlagsebessége meghaladhatja a 90 km/órát, a széllökések erőssége pedig elérheti akár a 135-160 km/órát is.

Első - sárga - és másodfokú - narancssárga - riasztás a viharos szél miatt (Forrás: SHMÚ)

(TASR)