Félmilliós állami és 4 milliós beruházási hitelt vesz fel Dunaszerdahely

2020. október 1. - 07:03 | Régió

Előbbit a pénzügyminisztériumtól veszi fel az önkormányzat az idei járvány okozta adókiesés ellensúlyozására, a másikat pedig egy kereskedelmi banktól, hogy a választások előtti utolsó két évben legyen miből „betonozni”.

Félmilliós állami és 4 milliós beruházási hitelt vesz fel Dunaszerdahely
A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik - Fotók: Cséfalvay Á. András

A szlovák kormány a Covid-19 járvány miatt bevezetett szigorításokból következő adókiesést kívánja kompenzálni azzal, hogy lehetőséget biztosít legfeljebb a hiányzó adóbevétel mértékében visszatérítendő pénzügyi támogatás felvételére az önkormányzatoknak. Dunaszerdahely esetében ez az összeg a benyújtott határozat szerint valamivel több mint 518 ezer euró, ezt venné fel lényegében kamatmentes hitelként a város.

Ezt a támogatást nem lehet gazdasági tevékenységre felvenni, csupán arra, hogy az önkormányzat megfelelően el tudja végezni a feladatait, vagy amelyből vissza nem térítendő támogatást, esetleg más, ingyenes szolgáltatást nyújt.

A támogatást október végéig lehet igényelni, és az év végéig lehet felhasználni. Törlesztése 2024-ben kezdődik és négy évig, 2027-ig tart.

A nagyobb összegű, 4 millió eurós hitelt Dunaszerdahely a Csehszlovák Kereskedelmi Banktól veszi fel, a teljes összeget pedig 2-2 milliós részletben hívná le 2021-ben és 2022-ben tervezi lehívni, majd 2023-tól kezdené meg a törlesztését. A hitel 15 éves lejáratú, de a törlesztése első hét éve után a fennmaradó nyolc évnyi törlesztőrészletet ismét beáraznák.

Hakszer Roland

Az egyik független képviselő, Hakszer Roland éppen azt bírálta, hogy egy ilyen nagy összegű a hitel törlesztésének terhe már a 2022-es választások után felálló új önkormányzatra marad. Másrészt azt is, hogy ezzel kapcsolatban a képviselők az illetékes szakbizottságok ülésén kész tények elé lettek állítva.

A határozat mellékletében szerepel egy hozzávetőleges lista azokról a beruházásokról is, melyeket ebből a hitelből tervez megvalósítani Dunaszerdahely városa. A legnagyobb tétel a vásártéri szabadidőpark revitalizációját érinti, amire 1,3 millió eurót terveznek felhasználni. Hogy ez mit takar részleteiben, azt egyelőre nem tudni, a táblázat mindössze annyit tartalmaz, hogy utakat és járdákat. 650 ezer eurót szánnak belőle a Sport utcát és a Kisudvarnoki utat összekötő út és a hozzá tartozó járdák megépítésére, és 550 ezret a Szent István tér revitalizációjára. 390 ezret emésztene fel a Vasút utca, míg 300 ezret a Vámbéry tér. 160-170 ezer euró körüli összegeket soroltak a Fenyves lakótelep, illetve az Akácfa utca útjainak és járdáinak, valamint a Szabó Gyula utca járdáinak felújítására, valamint további, 35 és 110 ezer euró közti összegeket a Csillag, a Virág, az Amadé László, a Kereszt és a Béke utcák, valamint az ollétejedi járdák felújítására.

A beruházási tervek kapcsán Hakszer azt kritizálta, hogy nem talált köztük iskolákkal vagy óvodákkal kapcsolatos invesztíciókat.

„Ez úgy néz ki, mintha 4 millió eurót elaszfaltoznánk a következő két évben” – jegyezte meg.

Hájos Zoltán

Hájos Zoltán polgármester viszont erre úgy reagált, hogy

olyan területeket céloztak meg a melléklettel, amelyre mostanáig EU-s vagy állami pályázatokból származó támogatást nem lehet felhasználni.

Ugyancsak vita tárgyát képezte, hogy miért éppen ezek az utcák, illetve terek kerültek fel a listára. Dakó Sándor (független) azt kérte, hogy amikor sor kerül a konkrét beruházások költségvetésbe való betervezésére, frissítsék a listát. Garay László (MKP), az építészeti szakbizottság elnöke ugyanakkor a felvetésekre úgy reagált, hogy azt senki nem állíthatja, hogy ezek a beruházások indokolatlanok volnának.

A főellenőr is véleményezte a hitelfelvétel tervét, és ezzel kapcsolatos álláspontjában emlékeztetett arra, hogy a vonatkozó törvény szerint a település hitelállománya nem haladhatja meg az előző évi folyó bevételeinek 60%-át.

Dunaszerdahely hitelállománya pillanatnyilag kb. 6 millió euró, míg előző évi folyó bevételei hozzávetőlegesen 14 millió eurót tettek ki. Adóssága tehát ehhez mérten 25,9%-os, amit a 4 milliós és félmilliós kölcsön együtt körülbelül 45%-ra emelhet meg.

A kamatmentes, illetve a beruházási hitel felvételét végül a jelenlévő képviselők nagy arányban támogatták.

(SzT)