Felmondhatja a szerződést az Általános Egészségbiztosítóval a Szlovákiai Kórházak Szövetsége, amelyhez a dunaszerdahelyi és a komáromi kórház is tartozik

2022. március 22. - 10:57 | Belföld

A magánkórházakat tömörítő szervezet, a Szlovákiai Kórházak Szövetsége (Asociácia nemocníc Slovenska – ANS) azt tervezi, hogy felmondják a szerződést az állami Általános Egészségbiztosítóval (VšZP).

Felmondhatja a szerződést az Általános Egészségbiztosítóval a Szlovákiai Kórházak Szövetsége, amelyhez a dunaszerdahelyi és a komáromi kórház is tartozik
Fotó: TASR - illusztráció

A gyakorlatban ez azt eredményezné, hogy a biztosító ügyfelei az érintett kórházakban csak halaszthatatlan egészségügyi ellátásban részesülnének ingyen – mutatott rá a Denník E.

A Szlovákiai Kórházak Szövetségének tagjai a Svet zdravia (Penta), valamint az Agel csoporthoz tartozó kórházak – tehát a dunaszerdahelyi és a komáromi is –, a szervezethez összesen mintegy 80 egészségügyi intézmény tartozik.

A szövetség tárgyalt mindhárom egészségbiztosítóval az idei évre vonatkozó anyagi források növeléséről, ami a bér- és költségnövekedés kompenzálására szolgálna.

Szerintük az Általános Egészségbiztosító javaslata nem fedezi sem a fizetésemeléseket, sem az infláció okozta kieséseket, emiatt pedig felszólították a pénzügy- és egészségügyi minisztériumot is.

„Felszólítjuk az egészségügyi és pénzügyminisztériumot, hogy minél előbb szabadítsák fel a szükséges anyagi eszközöket az egészségügyi tárcának, hogy ezáltal megakadályozzák a szlovákiai egészségügyi ellátást fenyegető veszélyeket” – közölte a szervezet.

Az ANS már korábban is jelezte, hogy ha nem nőnek a kórházaknak szánt források, márciustól több tucat egészségügyi intézmény felmondhatja az összes egészségbiztosítóval kötött szerződést.

Azt egyelőre nem részletezték, hogy a korlátozás pontosan mely egészségügyi intézményeket érintené, az ANS szerint kis és közepes méretű kórházakról van szó.

A másik két biztosító, a Dôvera és az Union ajánlatával kapcsolatban péntekre ígértek bővebb tájékoztatást.

„Míg az Union egészségbiztosító javaslata legalább a kórházak alapvető igényeit fedezi, és a Dôvera biztosítóval együtt a hét végéig benyújtják a véglegesített feltételeket a Szlovákiai Kórházak Szövetségének, az Általános Egészségbiztosító olyan feltételeket kínál az ANS 80 kórházának, amelyek semmilyen módon nem fedezik a törvényből következő béremelést, valamint a növekvő energiaárak és az infláció okozta költségeket. Ebből az okból kénytelek leszünk felmondani a szerződést a VšZP-vel” – közölte a kórházakat tömörítő szövetség az állásfoglalásában.

Az Általános Egészségbiztosító hétfőn közölte, hogy az egyeztetések folytatódnak.

„Folytatódnak a tárgyalások a Szlovákiai Kórházak Szövetségével, de egyelőre nem sikerült átfedést találni a VšZP és az egészségügyi szolgáltatók képviselőinek követelményei között. A VšZP keresi a kompromisszumokat, engedményeket és alternatív javaslatokat tesz, de az egészségügyi ellátást biztosító intézmények képviselői nem hajlandóak elállni a követeléseiktől” – reagált Eva Peterová, az Általános Egészségbiztosító kommunikációs osztályának munkatársa, hozzátéve, a kórházak követelményei jelentősen meghaladják az egészségbiztosító jelenlegi lehetőségeit.

"Az ANS-hez tartozó egészségügyi szolgáltatókkal az egészségügyi ellátás a szerződésből adódóan 2022. június 30-ig biztosított. A szerződés felmondása esetén a kórházak részéről ez egy hónappal lerövidül, tehát május 31-ig tarthat” – pontosított Peterová.

Az állami biztosító kijelentette, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az egészségügy destabilizálódását.


(TASR/DenníkE)