Felmondott az aneszteziológusok háromnegyede Budapest legjobb kórházában

2015. december 2. - 18:50 | Külföld

MAGYARORSZÁG - A budapesti Szent Imre kórházban dolgozó altatóorvosok háromnegyede felmondott, mert úgy érezték, nem tudják biztonságosan végezni a munkájukat. Az altatás és fájdalomcsillapítás mellett az életveszélyes betegeket kezelő orvosok inkább külföldre mennek: szaktudásuk egész Európában hiány, csak tőlünk nyugatabbra az itthoni bérük három-négyszeresét is megkereshetik - írja az Index.

Aneszteziológusok nélkül szinte megbénul egy kórház, ugyanis ők végzik a műtéteknél az altatást/fájdalomcsillapítást/érzéstelenítést, valamint a sürgősségi ellátásban is fontos szerepük van - ha valaki életveszélyes sérüléssel kerül kórházba.

A Budapest legjobb kórházának mondott Szent Imrében nyolc aneszteziológus volt, közülük hatan felmondtak, a kórházban beláthatatlanul csúsznak el időben az előre betervezett műtétek, duzzadnak a várólisták, a szakembereket pedig nem tudják egyik pillanatról a másikra pótolni.

Az Index úgy tudja, azért is állt fel az aneszteziológusok háromnegyede, mert már a felmondás előtt is nagyjából fele annyian voltak, mint amennyien kellettek volna az osztályra.

Az egészségügyet ismerő források szerint a kórháznak már csak azért is nehéz lesz új orvosokat találni, mert nem túl jó ajánlólevél, hogy egyszerre hatan mondtak fel. Emellett aneszteziológusból eleve hiány van. Magyarországon az orvosok között is alacsony az átlagfizetésük, megterhelő a munka, óriási a felelősség, nehezen lehet előre tervezni, külföldön pedig magyarországi bérük három-négyszeresét is megkereshetik.

(Index)