Felnőttéválási rituáléra utalnak egy barlangban talált színes kézlenyomatok (FOTÓ)

2021. május 3. - 12:09 | Tech

Több tucat fekete és piros kézlenyomat borítja egy mexikói barlang falát, a régészek szerint ezek az egykor ott élő maják felnőttéválási rituáléjához kötődhetnek.

Felnőttéválási rituáléra utalnak egy barlangban talált színes kézlenyomatok (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: AP)

A 137, többnyire gyermekkézről készült lenyomat a régészek szerint több mint 1200 éves, ami azt jelenti, hogy az egykor a mai Mexikó déli részén és Közép-Amerikában virágzó ősi maja birodalom klasszikus fénykorának végén keletkezhettek. A barlang, ahol a kéznyomokat felfedezték, Mexikó északi részén, a Yukatán-félszigeten található. Egy szent helynek tartott nagy gyapotfa alatt nyílik.

Fotó: Yahoo News

Sergio Grosjean régész szerint a kézlenyomatokat valószínűleg a pubertáshoz érkező gyerekek készítették, méretük és a színek elemzésével következtetni lehet a kéznyomatok jelentésre.

A rituális fekete kéznyomatok a halált szimbolizálták, ám ez nem azt jelentette, hogy meg fogják őket ölni, hanem magát a halált, rituális szempontból. A vörös lenyomatok pedig a háborúra vagy az életre utaltak - magyarázta a tudós.

A barlangból más, maja korszakból származó leletek is előkerültek, köztük egy faragott portré és hat festett dombormű, amelyek az i. sz. 800-1000 között készültek. A régiót akkoriban súlyos szárazság sújtotta, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a maják hirtelen elhagyták nagyobb városaikat.

Az első maja települések csaknem 4000 éve keletkeztek, és amikor az 1500-as évek elején megjelentek a spanyol hódítók, még mindig álltak a nagy központok.

Több millió maja él ma is elszórt közösségekben Mexikó délkeleti államaiban, valamint Guatemala és Belize területén.

(MTI)

Címkék: maják, barlang