Feloldották a 42 áldozattal járó hejcei légi katasztrófa titkosítását, melyet egyetlen szlovák katona élt túl

2020. július 29. - 15:08 | Belföld

Jaroslav Naď védelmi miniszter feloldotta a magyarországi Hejcénél, a Borsó hegyen lezuhant AN-24 típusú katonai repülőgép vizsgálati anyagának titkosítását. 

Feloldották a 42 áldozattal járó hejcei légi katasztrófa titkosítását, melyet egyetlen szlovák katona élt túl
Archív felvétel

14 év elteltével ezzel eleget tesznek a civil szervezetek és más társulások kérésének, melyek évek úta küzdöttek azért, hogy a titkosítást feloldják. A dokumentumokat hamarosan közzéteszik a védelmi minisztérium weboldalán - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martina Kovaľ Kakaščíková, a minisztérium szüvivője.

Az AN-24 katasztrófáját dokumentáló iratokba július 31-től nyerhetnek betekintést az elhunyt katonák családtagjai, valamint a nyilvánosság. Ez érintett negyvenkét család végre megismerheti a baleset körülményeit, amelyben szeretteiket elvesztették. Nemcsak nekik tartoztunk ezzel, hanem katonáinknak is, akik életüket áldozták a szülőföldjükért"- magyarázta a miniszter.

Elmondása szerint a társadalom évek óta várja a válaszokat azokra az kérdésekre, amelyek éppen az akták titkosítása miatt merültek fel. A miniszter elmondása szerint különféle spekulációk is napvilágot láttak a szerencsétlenségről. „Éppen ezért soha nem értettem a védelmi tárca korábbi vezetőinek azt az igyekezetét, hogy az ügy iratait titkosítsák" - mondta. Bizalmas adatokat, például az orvosi jelentéseket és az ezekhez tartozó fotókat, valamint a személyes adatokat nem tesszük közzé.

Az AN-24 katonai repülőgép 2006. január 19-én, erdős terepen zuhant le, 43 emberrel a fedélzetén, kb. 50 km-re a kassa repülőtértől, ahol landolnia kellett volna. 41 katona és a védelmi minisztérium egyik munkatársa vesztette életét. Az egyetlen túlélő egy katona, Martin Farkaš volt.

(TASR)