Feloszlathatja magát a parlament, módosították a képviselők az alkotmányt

2023. január 25. - 11:48 | Belföld

Szerdán elfogadta a parlament azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a képviselők lerövidítsék a választási ciklust, és előrehozott parlamenti választást írjanak ki. Az OĽaNO, a Sme rodina, a Za ľudí és az SaS javaslatát  a pártok 92 jelenlegi és korábbi képviselője szavazta meg.

Feloszlathatja magát a parlament, módosították a képviselők az alkotmányt
A Smer szlovák zászlókkal tiltakozott az alkotmány módosítása ellen (Fotó: Paraméter)

Módosította a parlament az alkotmányt, OĽaNO, a Sme rodina, a Za ľudí és az SaS javaslata alapján képviselők határozat elfogadásával lerövidíthetik a választási ciklust, és dönthetnek az előrehozott parlamenti választásról. A javaslatot 92 képviselő támogatta, kizárólag a volt koalíciós táborból. Az ellenzék nem szavazta meg a javaslatot, azt kifogásolták, hogy nem teszi lehetővé, hogy népszavazással is fel lehessen oszlatni a törvényhozást.

A szavazás előtt az OĽaNO és az SaS megerősítette, hogy megszavazza a javaslatot, ha a Kolíková által benyújtott javaslat átmegy, a Sme rodina nem nyilatkozott előre. Robert Fico ezzel szemben bírálta a javaslatot, amely szerinte az „emberek szembeköpése”.

„Ha a parlament elfogadja Mária Kolíková javaslatát, Szlovákia lakossága le lesz köpve” – indokolta Fico, hogy szerinte miért nem szabad elfogadni a módosítást.

Feloszlathatják önmagukat, védik a választási rendszert

A módosítás értelmében a parlament 90 szavazattal határozatot fogadhat el, amellyel lerövidítheti a választási ciklust, vagyis feloszlathatja a parlamentet, és meghatározhatja az előrehozott választás időpontját. Erre minimálisan szükség volt ahhoz, hogy a kormány decemberi bukása után kiírják az előrehozott választást.

A vasárnapi „koalíciós” megállapodás értelmében azonban a választási rendszer is az alkotmányos védelmet kapott. A módosítás alapján Szlovákia választási rendszere arányos, és egy választási kerületből áll.

Vagyis ha valamelyik párt a későbbiekben vegyes, vagy többségi, esetleg több választókerületes rendszert szeretne bevezetni, annak módosítania kell az alkotmányt, amihez 90 szavazatra lesz szüksége.

Nem fogadták el a képviselők Juraj Šeliga (Za ľudí) javaslatát, aki ugyancsak alkotmányos védelmet szeretett volna biztosítani a Specializált Bíróságnak és a Speciális Ügyészségnek. Ebben a kérdésben nem volt egyetértés a volt koalíciós pártok között, a javaslat csak 71 igent kapott, a Sme rodina frakciója és az OĽaNO néhány képviselője nem támogatta.

Kik szavazták meg és kik nem?

A jogszabályt a vasárnapi megállapodásnak megfelelően a négy volt koalíciós párt, az OĽaNO, a Sme rodina, a Za ľudí és az SaS jelenlegi és korábbi képviselői támogatták – néhány kivétellel. Az SaS valamennyi képviselője igennel voksolt, beleértve a pártból tavaly ősszel távozott Martin Klust is. A Za ľudí és a Sme rodina jelenlegi képviselői is igennel szavaztak, ráadásul igent nyomott a pártból már kilépett Martin Borguľa is. A Hlas felé tartó Ján Krošlák azonban tartózkodott, akárcsak a Hlas többi parlamenti képviselője.

Az SaS előre figyelmeztetett minden képviselőt, hogy csak ennek a koalíciós javaslatnak van esélye a parlamentben.

„Ha nem kap 90 szavazatot a kompromisszumos alkotmánymódosítás, akkor annyi az előrehozott választásnak, ezt önök is tudják” – üzent a koalíciós javaslatot ellenzőknek Sulík.

Gyimesi nem akart előrehozott választást?

Az OĽaNO jelenlegi és korábbi képviselőinek a túlnyomó többsége is megszavazta – egy kivételével: Gyimesi György ellene szavazott a módosításnak.

Gyimesi korábban jelezte, hogy nem ért egyet a javaslattal, de ő nem azt kifogásolta, hogy népszavazással nem lehet majd feloszlatni a parlamentet, hanem azt, hogy a választási rendszert csak 90 szavazattal lehet módosítani.

A képviselő a magyarországi vegyes vagy kombinált választási rendszert szeretné látni Szlovákiában is, ahol a képviselők felét listáról, másik felét pedig egyéni választókerületekben választják az emberek.

Pénteken dönthetnek a parlament feloszlatásáról

A parlament csütörtökön megkezdi a parlament feloszlatásáról és az előrehozott parlamenti választás kiírásáról szóló határozat megvitatását.

A koalíciós megállapodás szerint szeptember 30-án lesz a parlamenti választás, az ellenzék azonban jelezte, hogy javasolni fogják a június 24-i dátumot.

A határozatot is alkotmányos többséggel, vagyis 90 képviselő támogatásával kell elfogadni. A választásig a jelenlegi, megbízott Heger-kormány irányítja az országot, hacsak a köztársasági elnök valamilyen komoly hiba miatt le nem cseréli.

- lpj -