Felpörgőben a Csallóköz közlekedése: jönnek az emeletes vonatok és lassan átadják az R7-est  (VIDEÓ)

2019. május 31. - 15:06 | Belföld

Munkareggelit tartott péntek reggel Érsek Árpád, aki biztató dolgokat mondott a közlekedésügyi tárca által kezelt témákkal összefüggésben. Főleg ami a Csallóköz közlekedésben résztvevő lakosait illeti.

Felpörgőben a Csallóköz közlekedése: jönnek az emeletes vonatok és lassan átadják az R7-est  (VIDEÓ)
Illusztráció (fotó: Paraméter)

Egyházgellétől pozsonyi irányba jó ütemben készül az R7-es gyorsforgalmi út – nyilatkozta portálunknak Érsek Árpád. Ezért a közlekedésügyi miniszter szerint ezt a szakaszt jövő tavasszal át is lehet adni a forgalomnak.

De van egy kikötés: akkor van értelme átadni a gyorsforgalmi utat, ha elkészül a főrévi (Ružinov) kereszteződés, a régi slovnaftos útnál, ahol szerteágazik a forgalom. Mert nem elég átadni Pozsonypüspökiig az utat, az nem oldana meg semmi, azt valahova be kell csatlakoztatni. A vonatkozó fővárosi kereszteződés körforgalmán is dolgoznak már a szakemberek.

Ami a Pozsony-Komárom szakaszon lebonyolított, rendkívül zsúfolt vasúti közlekedést illeti, a miniszter szerint az emeletes vonatok már januártól járhattak volna, hiszen az anyagi háttér adott volt ehhez. De mivel a RegioJet vállalat nem tudta bebiztosítani a piacon a szükséges szerelvényeket, ezért most úgy néz ki, szeptemberben, a csúcsidőben indítják az 1/3-dal nagyobb kapacitású emeletes vonatokat. Ezen a szakaszon csupán egyetlen nyomvonal létezik, ezért nagyobb mennyiségű vonatot nem lehet indítani, és egyelőre az ilyen több szintes szerelvények jelenthetik az átmeneti könnyebséget a jelenlegi, sokszor áldatlan közlekedési helyzetben.

(sp)