Felrobbant egy meteorit, fényes tűzgömbként jelent meg az égen (videó)

2016. december 6. - 20:43 | Tech

A délnyugat-szibériai Hakaszföld lakói fényes tűzgömböt láthattak a kedd esti égbolton, amely egy pillanatra nappallá tette az éjszakát - közölte a Russia Today orosz állami televízió honlapján.

Néhány szemtanúnak sikerült megörökítenie a meteorit tűzcsóváját. A helyi idő szerint 18 óra 37 perckor (közép-európai idő - 12:37) történt jelenséget a legjobban Szajanogorszk városából lehetett látni.

"Először nem is tudtam, hogy mi történik. Hirtelen fény támadt. Nem volt olyan, mint nappal, de mégis nagyon fényes volt" - mondta az egyik szemtanú, Olga Szagalakova a hírtelevíziónak.

"A közeli hegy felé tekintettünk, (...) egy hatalmas meteorit repült felette. Csóvája volt. Őszintén féltem, azt hittem, bomba" - tette hozzá Szagalakova.

Viktor Grohovszkij, az Uráli Szövetségi Egyetem (URFU) professzora szerint a mostani meteorit sokkal kisebb volt a Cseljabinszk fölött 2013 februárjában megsemmisült meteoritnál, de lehet, hogy darabjait fel lehet majd kutatni. Hozzátette: ehhez a meteorit pályájának pontos kiszámítása szükséges, ami hozzávetőleg egy napot vesz majd igénybe.

A cseljabinszki meteorit hatóereje 500 ezer tonna TNT energiájával vetekedett. Az akkori robbanás miatt több mint ezren megsérültek, legtöbben a kitörő ablaküvegek szilánkjaitól.


MTI/para

Címkék: Meteorit, Szibéria