Felszámolják az Egyesült Államok legnagyobb halálsorát

2022. február 1. - 13:59 | Külföld

Két éven belül felszámolják az Egyesült Államok legnagyobb halálsorát a kaliforniai San Quentin börtönkomplexumban, és más börtönökbe szállítják át a halálra ítélt rabokat - jelentette be Gavin Newsom kaliforniai kormányzó helyi idő szerint hétfőn este.

Felszámolják az Egyesült Államok legnagyobb halálsorát
Illusztráció (Fotó: TASR)

Newsom határozottan ellenzi a halálbüntetés intézményét. A felszámolás folyamata már el is kezdődött.

Kaliforniában jelenleg körülbelül hétszáz halálraítélt tölti büntetését. A San Franciscótól északra található San Quentin az egyetlen, kivégzőkamrával rendelkező börtön az államban. A szobát, amely 853 ezer dollárba került, sohasem használták.

Oregon államban két évvel ezelőtt zajlott le hasonló folyamat, csak ott sokkal kevesebb volt az áthelyezett halálraítéltek száma.

Az Egyesült Államokban 1978-ban vezették be újra a halálbüntetést. Kaliforniában azóta tizenhárom embert végeztek ki. 2006-ban felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását, miután egy szövetségi bíró szerint a méreginjekció vélhetőleg alkotmányellenes. A kaliforniai választókat 2012-ben és 2016-ban is megkérdezték a halálbüntetés eltörléséről, de a szavazók többsége egyik alkalommal sem támogatta a kezdeményezést. 2019-ben Newsom végül rendeletben döntött a halálos ítéletek felfüggesztéséről.

A demokrata párti kormányzó hétfőn etikátlannak nevezte a kivégzéseket. Newsom szerint hibás a rendszer, ugyanis az, hogy valaki a halálsoron végzi-e, jobban függ a vagyontól és az etnikai hovatartozástól, mint attól, hogy valaki bűnös-e vagy sem. Jelezte: szeretne az Egyesült Államok más részein is reformokat kezdeményezni a kérdésben.

Az áthelyezéseknek köszönhetően a halálraítéltek olyan létesítményekbe kerülhetnek, ahol munkaprogramok működnek. Így valamelyest kompenzálhatják az elkövetett bűncselekményeket, miután a munkájukból származó bevételekkel áldozataik hozzátartozóit kárpótolják.

Az amerikai tagállamok közül Kaliforniában, Floridában és Texasban vannak a legtöbben halálsoron. A halálbüntetéseket nyilvántartó amerikai információs központ szerint az Egyesült Államok ötven tagállamából huszonháromban eltörölték a halálbüntetést.


MTI