Feltérképezték az óceánok mélyének egyötödét

2020. június 22. - 11:10 | Tech

A Seabed 2030 mélytengermérési program kutatói feltérképezték az óceánok mélyének egy ötödét, és a koronavírus-járvány kihívásai ellenére folytatják tevékenységüket.

Feltérképezték az óceánok mélyének egyötödét
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az óceánok mélyének topográfiája a kutatók szerint kevésbé ismert, mint a Mars a Merkúr vagy a Vénusz felszínéé, vízrajzi feltárásuk segíteni fogja megérteni az óceánok hatását a Föld klímájára. Az adatok fontosak lehetnek a tengeri ökoszisztéma, a tengeri élet, a jövőbeni élelmiszerellátás jobb megismerése tekinetében is.

A Seabed 2003 program, amely összegyűjti az összes elérhető vízrajzi adatokat, hogy átfogó térképet készítsen a világ óceánjairól, tengereiről, közölte, hogy tavaly a feltérképezett területek nagysága 15-ről 19 százalékra nőtt. A program 2017-es kezdetekor csak a tengerek mélyének hat százaléka volt feltérképezve.

"A következő évben hasonló mennyiségű adatokat akarunk összegyűjteni archív anyagok adományozása révén, illetve ahogy a Covid-19-járvány csillapodik új adatokat gyűjtünk mérésekből, hajók által és közösségi finanszírozás révén"

- mondta Jamie McMichael-Phillips programigazgató a Reuters brit hírügynökségnek a hidrográfiai világnap alkalmából.

A program által felhasznált adatok között vannak a kormányok, tudományos akadémiák és a kereskedelmi források - hajók által biztosított adatok. Ezeket illesztik össze különböző regionális központok szakértői a program keretében, amelynek költségei 3-5 milliárd euróra rúgnak.

"Több százezer négyzetkilométerről kaptunk ajándékba adatokat, amelyek összegyűjtése több tízmilliárd dollárba került volna, ha magunk végeztük volna"

- tette hozzá Michael-Phillips.

Azonban még így is 239 millió négyzetkilométernyi óceáni területet kell feltérképezni - hangoztatta.

A program a japán Nipon Alapítvány és a GEBCO nem-kormányzati társaság támogatásával valósul meg.

Az óceánok és tengerek a bolygónk felszínének 71 százalékát borítják.

(MTI)

Címkék: óceán