Feltételessel megúszta a Pénzügyi Igazgatóság korábbi vezetője, akinek két sampon közt csusszant a kenőpénz

2022. június 22. - 09:44 | Belföld

A Pénzügyi Igazgatóság (Finančná správa) korábbi igazgatónője, Lenka Wittenbergerová kenőpénz elfogadásának bűntette miatt kétéves feltételes szabadságvesztést kapott öt évre felfüggesztve, emellett pedig pontosan akkora pénzbüntetést kell fizetnie, amekkora kenőpénz anno zsebre vágott.

Feltételessel megúszta a Pénzügyi Igazgatóság korábbi vezetője, akinek két sampon közt csusszant a kenőpénz
Lenka Wittenbergerová (Fotó: TASR)

Erről szerdán döntött a bazini Specializált Büntetőbíróság, amely jóváhagyta a vádlott és az ügyész közt kötött vádalkut. A bíróság döntése jogerős. Amennyiben Wittenbergerová nem fizeti be az 50 ezer eurós pénzbüntetést, 18 hónapra rács mögé kell vonulnia. Ezen kívül öt évre eltiltották köztisztviselői tevékenységtől.

„Sajnálom, hogy mindez megtörtént. Teljes mértékben vállalom érte a felelősséget“ – jelentette ki a szerdai ítélethirdetésen.

A bíró kijelentette, hogy Wittenbergerová az előkészítő eljárás során mindvégig együttműködött a bűnüldöző hatóságokkal, így a vádalku nem aránytalan vagy igazságtalan. Hozzátette, hogy a büntetés mértékét a legalsó határon szabták ki.

Lenka Wittenbergerová 2018 szeptemberében František Imreczét váltotta a Pénzügyi Igazgatóság igazgatói posztján, majd a Pellegrini-kormány leváltását követően Eduard Heger mint pénzügyminiszter hívta vissza a nőt az adóhatóság éléről.

Wittenbergerová nem sokkal a 2020-as választások előtt 50 millió euró értékű titkos szerződést írt alá Michal Suchoba vállalkozó Alison nevű vállalatával.

A neve emellett egy bizonyos “fizetési szalagon” is szerepelt. A gyanúsított Imrecze a rendőrségi kihallgatáson elmondta, hogy amikor távozott a Pénzügyi Igazgatóságtól, egy kis cetlit adott át Michal Suchobának, amelyen nevek és számok szerepeltek. “Lenka 50” – ez állt Wittenbergerová neve mellett. A listán további négy személy neve állt a Pénzügyi Igazgatóságtól, akiknek Imrecze szeretett volna köszönetet mondani az “együttműködésért”. Viszont nem hatályos jutalomról volt szó, hanem kenőpénzről, amit épp Suchoba állt.

Wittenbergerová tavaly augusztusban vallotta be, hogy korrupció bűncselekményét követte el, és azt is elmesélte a rendőröknek, hogyan jutott hozzá egy 50 ezer eurós pénzcsomaghoz Suchobától, akinek a cége az adóhatóság "udvari" beszállítójaként tevékenykedett. Hivatalos volt egy találkozóra Duna partján felhúzott Riverpark nevezetű lakóparknál. Aztán arról értesült, hogy ott nem csupán a Imreczével fut össze, hanem az FS-nek IT-rendszereket beszállító cég irányítójával is.

Ezen a találkozón aztán Suchoba barátnőjének fodrászszalonjáról beszélgettek, meg az ott használt remek samponokról, hajkondicionálókról és tisztító arcmaszkokról. Erről a "megbeszélésről" egy ajándéktáskával távozott, telepakolva hajápolási kozmetikummal. Elmondása szerint így utólag azt sem tudja pontosan, kitől vette át a szatyrot. De abban biztos, hogy nem esett szó semmiféle hálálkodásról az addigi munkáért, sem pedig a jövőbeni együttműködésről. A Pénzügyi Igazgatóság akkori vezetője még csak nem is sejtette, hogy a piperecikkek között egy vaskos boríték is lapul. "Csak másnap vettem észre, hogy a táskába pénzt is tettek, de Imreczét nem hívtam fel és a pénzt megtartottam" - áll Wittenbergerová vallomásában. Ezt a magatartását most már hibának tartja, de azt állítja, hogy az elfogadott összeg semennyire sem befolyásolta az adóhatóság ügyeivel kapcsolatos döntéseit.


(TASR/para)