Feltételezett dzsihadisták támadtak egy Burkina Fasó-i kávézóra – áldozatok is vannak

2017. augusztus 14. - 07:55 | Külföld

Feltételezett dzsihadisták támadtak Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban egy külföldiek körében is népszerű kávézóra helyi idő szerint vasárnap este, majd tűzharcba keveredtek a hadsereg helyszínre kiérkező alakulatával.

Feltételezett dzsihadisták támadtak egy Burkina Fasó-i kávézóra – áldozatok is vannak
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Remi Dandjinou, a nyugat-afrikai állam hírközlési minisztere újságírókkal közölte: előzetes összesítés szerint legalább 17 ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek a merénylet során. Az áldozatok között külföldiek is vannak, legalább egyikük francia állampolgár - tette hozzá.

Egy névtelenséget kérő egészségügyi tisztségviselő a városi Yalgado kórházban elmondta: a halottak között van egy török állampolgár is. Hozzáfűzte: a sebesültek egy része kritikus állapotban van.

Az AFP francia hírügynökség egyik tudósítója korábban jelentette: legalább két ember megsebesült az Ouagadougou belvárosában található Aziz Istanbul kávézó elleni támadás során. Úgy tudni, egyikük külföldi.

A kávézó egyik munkatársa szerint vélhetően iszlamisták az elkövetők. Hozzátette: a három férfi egy összkerék meghajtású járművel érkezett, majd tüzet nyitott a vendégekre.

A biztonsági erők páncélozott járművekkel vonultak ki a helyszínre.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

A kávézó mindössze 200 méterre található a Café Capuccinótól, amely ellen 2016 elején 30 halálos áldozattal járó terrorista támadást hajtott végre az al-Kaida terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM).

A tengerrel nem határos nyugat-afrikai Burkina Faso a világ legszegényebb államai közé tartozik. Északon Malival határos, ahol számos iszlamista csoport tevékenykedik.

(MTI)