Féltucat gyilkosságért életfogytiglant javasolnak Kýbelnek és a Patkánynak is

2016. március 18. - 14:57 | Belföld

Fináléjához érkezett a Sýkora-klán brutális gyilkosságainak tárgyalása. Az ügyész nem aprózta el, másfél órás záróbeszédet tartott.

Féltucat gyilkosságért életfogytiglant javasolnak Kýbelnek és a Patkánynak is
Róbert Lališ (Fotó: TASR)

A Specializált Büntetőbíróságon a végéhez közeleg a tárgyalás. Miután a bíróság elutasította a bizonyítékok kiegészítésére vonatkozó javaslatot, az ügyész elmondta záróbeszédét, amely mintegy másfél órán át tartott.

Ebben lényegében felvázolta, hogy a bűnszövetkezetben elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatban bizonyítást nyert, hogy azt a vádlottak olyan módon követték el, mint ahogy az a vádiratban szerepel. Abban pedig hat, 1998-ban és 1999-ben elkövetett brutális leszámolásról esik szó, a meggyilkolt személyek többnyire konkurens bűnbandák tagjai: Eduard és Robert Diničov, Roman Deák, Alojz Házy, Daler Hlavačka, Miloš Piliar

Róbert Lališra, a Sýkora-klán fejére, valamint a bérgyilkos Patkányra, azaz Jozef Roháčra és Ivan Cupperra (Vinco) életfogytiglani börtönbüntetést kért a Speciális Ügyészség ügyésze. Alojz Kromka, akit Lojzo, a takarítóként (Lojzo Čistič) emlegettek, az ügyész eltekint a büntetés kiszabásától, mivel ő már eleve életfogytiglani börtönbüntetését tölti, azt viszont javasolta, hogy a bűnösségét mondják ki.

Ivan Cupper és Alojz Kromka

Az Oroszként ismert maffiózó, Martin Bihári az összes ellene felhozott vádpontban beismerte bűnösségét, az ügyész pedig számára 23 év börtönt tartana elfogadhatónak. Bihárim mióta tavaly ősszel Csehországban elcsípték, majd hazahozták, a korábban távollétében kiszabott 22 éves börtönbüntetését tölti. Ezt most még eggyel megtoldhatják.

Az utolsó vádlott, Martin Kováč (Halacska - Rybička) még a per elején bűnösnek vallotta magát, a szenátus azonban külön eljárás alá vonta őt, mivel esetében még várnak az ítéletre egy másik ügy kapcsán is.

A Kýbelként emlegetett Lališ Miroslav Sýkora 1997-es meggyilkolása után vált a Sýkora-klán első emberévé. Sokáig Szlovákia legkeresettebb bűnözője volt, mígnem tavaly ősszel egy kölni konditeremben rábukkantak, és letartóztatták a német rendőrök. A karácsonyt már itthon töltötte a hűvösön.

A tárgyalást továbbra is szigorú biztonsági intézkedések közepette folytatják a besztercebányai fegyházban. A tárgyalást elnapolták március 23-ra, amikor meghallgatják a védelem záróbeszédeit is.

TASR/para