Felújításra vár a bősi városháza

Várhatóan felújításra kerül a bősi városháza, egy tavaly beadott projektnek köszönhetően.

Felújításra vár a bősi városháza
Fenes Iván (Paraméter-archívum)

„A kérvényt sikerült benyújtanunk az első körben, ami január 15-ig tartott. A projekt feltétele, hogy a felújításnak 50%-os energiamegtakarítást kell eredményeznie az érintett épületben. A pályázat elnyerése 300 000 eurónyi támogatást jelentene” - nyilatkozta a Paraméternek Fenes Iván, Bős város polgármestere.

Kifejtette továbbá, hogy mi mindent tartalmazna a felújítás. Elsősorban ide sorolandó a nyílászárók cseréje, a bősi, akkor még községháza ugyanis az 1970-es évek elején épült, s azóta még nem történt újítás e téren. Az épület továbbá kap hőszigetelést, valamint a mostani lapos tető helyett, egy új, nyerges tetőt. Ezen kívül fel lesz szerelve napkollektorokkal is, ami az épület melegvíz-ellátását biztosítja majd. A tervek közt szerepel a fűtés modernizálása, a fűtőtestek cseréje is..

„Számításaink szerint, ha mindent sikerül véghezvinnünk, 70%-os megtakarítást érnénk el” - hangsúlyozta a polgármester.

Az energiamegtakarítás mellett még egy pozitívummal rendelkezik a felújítás, mégpedig azzal, hogy az épület új külsőt kap általa. „Igaz, hogy folyamatosan odafigyeltünk a városháza állapotára, de ez az újítás úgy gondolom, hogy ráfér. Önerőből azonban ezt nem tudtuk volna megoldani, ezért az első lehetőséggel éltünk - ami ebben az esetben a támogatás megpályázása volt -, hogy javítani tudjunk a helyzeten. A szükséges összeg 95%-át a támogatásból fizetjük ki, így csak a maradék 5 %-ot kell nekünk biztosítanunk” - mondta a város polgármestere.

A projekt még nem került elbírálásra, azonban Fenes Iván úgy gondolja, hogy nagy eséllyel indulnak a pályázaton, s véleménye szerint, amennyiben megkapják a támogatást, még ebben az évben végbe mennek az ezzel kapcsolatos munkálatok.

SzC/para