Felújítják a komáromi kikötőt

A közforgalmú kikötőket üzemeltető részvénytársaság a komáromi kikötő felújítására készül. Martin Kontúr, a társaság szóvivője kedden elmondta: a pozsonyi után az ország több közforgalmú kikötőjének modernizálására is sor kerül.

Felújítják a komáromi kikötőt
Illusztráció

A projekt fő célja egy olyan terv kidolgozása, amely felvázolja, hogyan használható ki hatékonyan a komáromi közforgalmú kikötő a nemzeti és európai jogszabályok betartása mellett. Ezt követően készítik el a megvalósíthatósági tanulmányt, amely az említett tervre építve felvázolja majd a komáromi kikötő felújításának különböző alternatíváit.

Kontúr hozzátette: a projektdokumentáció elősegíti a komáromi kikötő nemzetgazdasági szerepének, illetve a transzeurópai közlekedési hálózatban (TEN-T) betöltött szerepének felújítását, a kombinált közlekedés olyan egyenértékű és hatékony ökológiai résztvevőjeként határozva meg azt, amely aktívan kapcsolódik a közúti és a vasúti közlekedéshez is.  

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) forrásaiból finanszírozott projektet a közforgalmú kikötőket üzemeltető részvénytársaság a Közlekedési és Építésügyi Minisztériummal együttműködve készíti elő. 

A komáromi kikötő felújítása annak a globális projektnek a része, melynek célja multimodális kikötők integrált hálózatának létrehozása a Duna mentén a fenntartható közlekedés és a régiófejlesztés érdekeben. A projekt, melynek összköltsége 673 100 euró lesz, 2020 október végéig zárulhat le.

tasr