Felújított épületben a hodosi ovisok

2019. december 6. - 20:17 | Régió

A jövő generációja megérdemli a törődést – talán ez is lehetne a tanulsága a péntek délutáni felújított hodosi óvodaépület átadójának. A minisztériumi támogatásból tatarozott épületben negyvenöt esztendeje, azaz 1974 óta folyik az óvodai oktatás.

Felújított épületben a hodosi ovisok
A szerző fotói - további képekért kattints!

„Ma itt átadunk az előttünk álló generációnak egy nagyon-nagyon hangsúlyos darabot az örökségünkből. Ez a kezdet, hiszen itt tesznek szert gyermekeink azokra az élményekre, melyek életük végéig kötik őket anyanyelvükhöz, szülőföldjükhöz és szülőfalujukhoz” – kezdte ünnepi köszöntőjét Szabó Katalin, a község alpolgármestere, aki a felújítás előkészítésében és kivitelezésében is oroszlánrészt vállalt. A tatarozás szeptember 6-tól november 18-ig tartott, amihez a Környezetvédelmi Alap 170 ezer euróval járult hozzá. A pályázati forrásból megújulhatott az épület tetőszerkezete, a homlokzati falak, az esőelvezetők, a villámhárítók, illetve megvalósulhatott az öreg nyílászárók cseréje. Hodos község önkormányzata a beruházáshoz 9000 euró önerőt biztosított, illetve finanszírozta a központi fűtés felújítását 8400 euró értékben.

Balódi László, a község polgármestere elmondta, mikor 2011-ben elfoglalta a faluvezetői széket, nagy álma volt, hogy a település központjában egy oktatási központot alakítson ki. Tavaly megnyitották itt az új alapiskolát, tornatermet építettek mellé, most pedig az óvoda épülete is felújításra került.

Solymos László környezetvédelmi miniszter is részt vett az átadóünnepségen, ahol elmondta, a minisztérium, melyet negyedik éve vezet, nemcsak azzal törődik, hogy védje a környezetet, de lehetőségeihez mérten segíti a községeket és a falvakat az élhetőbb körülmények kialakításában. „Nagyon örülök annak, hogy Hodos és a szomszédos Nagyabony községekben hamarosan megvalósulhat a csatornahálózat kiépítése, amire a két település valamivel több mint 10 millió eurót kapott. Ám be kell valljam, a szívemhez sokkal közelebb áll az a 170 ezer euró, amit erre az óvodára sikerült juttatni” – hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette, úgy gondolja, hogy ezek a „csepp emberek”, akik az intézményt látogatják, számunkra a legfontosabbak.

Végezetül Gaál Adrianna óvodaigazgató mondott köszönetet a támogatásért és a felújítási munkákért, majd a helyi kis óvodások mutatták be rövid karácsonyi műsorukat. A hodosi óvodát jelenleg 30 óvodás látogatja.

(alsa)

Címkék: óvoda, felújítás, Hodos