Felújított épületben tanulhatnak a karcsai ovisok

2019. december 7. - 19:40 | Régió

Szalagátvágással adták át pénteken délután a felújított királyfiakarcsai óvodát. A kívül-belül tatarozott intézményben jelenleg 21 óvodás tanul nap mint nap. Az átadón részt vett Sólymos László környezetvédelmi miniszter is.

Felújított épületben tanulhatnak a karcsai ovisok
A szerző felvételei ((A többi fotóért KATT a képre)

A Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma alá tartozó Környezetvédelmi Alaptól a Királyfiakarcsai Önkormányzat a maximális 170 ezer eurós támogatás kapta az intézmény felújítására.

„A külső rekonstrukcióra kaptuk a támogatást, illetve a belső felújítási munkálatokhoz az önkormányzat közel 90 ezer euróval járult hozzá. Azért határoztunk a plusz költségek hozzáadása mellett, mert szerettük volna, ha az épület nem csak külsőleg, de belsőleg is megújul"

- mondta Wurczell Zoltán királyfiakarcsai polgármester. A minisztériumi támogatásból megvalósult az épület hőszigetelése, a tető rekonstrukciója, illetve a nyílászárók cseréje. A községi költségvetésből elkülönített összegből megújulhatott az intézmény konyhája, a szociális helyiségek, a villanyhálózat, lecserélték a régi fűtőtesteket és minden helyiségeket kifestettek.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter az felújított épület átadóján elmondta, négy éves miniszteri tevékenykedése alatt a Dunaszerdahelyi járásba több mint 100 millió eurónyi támogatást sikerült juttatniuk. Mindezeket az anyagi forrásokat igyekeztek arra fordítani, hogy a környezetet, az ivóvízkészletet megóvják. Ám szívéhez mégis közelebb áll, ha felújított iskola-, illetve óvodaépület átadásán vehet részt.

Az ünnepi eseményen részt vett még Rigó Konrád kulturális államtitkár, Sárközy Irén parlamenti képviselő, Józan Horváth Gabriella, a Nagyszombati Járási Hivatal elöljárója, a községi önkormányzat képviselői, az óvoda munkatársai, a felújítást végző cég képviselői és a helyi lakosok. A szalagátvágás után mindenki megtekinthette az épületet.

A királyfiakarcsai óvoda a nyolcvanas évek elején épült, azóta csak kisebb és szükséges javításokat végeztek rajta. Ez az első alkalom, hogy teljes rekonstrukcióra került sor.

(alsa)