Felújították az alsószeli gőzmalmot, ahol állandó kiállítás is látható

2022. október 5. - 20:16 | Régió

Felújították a galántai járásbeli Alsószeli községben található egykori gőzmalom épületét, ahol kiállítás is látható a régió gőzmalmainak történetéről.

Felújították az alsószeli gőzmalmot, ahol állandó kiállítás is látható
Foto: TASR/Henrich Mišovič

Az épületet a Galántai Honismereti Múzeum kezeli. 2019-ben Nagyszombat Megyei Önkormányzat megvásárolta az egykori gőzmalom épületét, majd felújította azt.

" Jóka és Tallós után ez egy másik malom, amelyet megmentettek a régióban. Az épületet egy magáncégtől vásároltuk 90 ezer euróért. Bemutatja a molnármesterség hagyományait a megyében, és egyben egyedi a malmok között"

– tájékoztatott Jozef Viskupič megyefőnök.

Állandó kiállítást is nyitottak az ingatlanban Az alsószeli gőzmalom címmel.

„A kiállítás az ipari forradalom időszakát helyezi középpontba, amikor a molnármesterségben is előtérbe kerültek a modern technológiák, és a 19. és 20. század fordulóján megjelentek az innovatív malomberendezések”

– mondta Diana Gruberová, a kiállítás kurátora.

A műemlék tárolóhelyeket is kap.

"A mintegy 25 ezres gyűjtemény egy része itt kap majd helyet. Sajnos a Budapesten vásárolt eredeti berendezés nem maradt fenn. Az alsószeli gőzmalom épülete azonban tagadhatatlan bizonyítéka az idő előrehaladásának szűk hazákban ”

– mondta a Galántai Honismereti Múzeum igazgatója, Michal Takács.

A szomszédos telek is az épülethez tartozik.

"Rendezvények szervezését tervezzük rajta. Legyen szó a helyi vállalkozók piacáról, de egyéb társadalmi eseményekről is. A faluban aktív társadalmi és kulturális élet folyik, és ezt az udvart is bevonjuk a helyi tevékenységekbe"

- tette hozzá Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke.

TASR/para

Címkék: Alsószeli