Felvidéki audisok, szevasztok!

2017. április 20. - 17:36 | Belföld

Nem tűnik túl megalapozottnak a szlovák munkaügyi miniszter csütörtöki elmélkedése arról, hogy miképpen lehetne a győri Audiban dolgozó szlovákiai munkaerőt átszipkázni a nyitrai Jaguar üzembe.

Felvidéki audisok, szevasztok!
Fotó: MTI

Ráadásul nem is nagyon segítené meg a Zobor-hegy alatt létesítendő, jövőre startoló autógyár helyzetét, ha a most az Audinál dolgozó összes földinket átterelnék Nyitrára. Egyszerűen azért nem, mert az Audiban szinte alig melózik hazánkfia, de erre még visszatérünk.

Ján Richter szerdai sajtótájékozatóján elmondta, a Nyitrai kerület déli járásaiból a győri Audiba buszokkal ingázó munkások jelezték, szívesen visszatérnének dolgozni Szlovákiába. Ezek az emberek szerinte potenciális jövőbeli munkavállalók lehetnének a Jaguar Land Rover számára, hiszen kipróbált, hasznos munkaerőt képviselnek. Az meg külön szép a tárcavezetőtől, hogy örülne, „ha ezeknek a magyar nemzetiségű szlovákiaiaknak lehetővé tehetnék a hazajövetelt, “ hiszen ahogy most Győrbe, ugyanúgy „buszokkal megoldható a Nyitrára történő fuvarozásuk.“

Mi ezzel a baj? Az, hogy akikről Richter beszél, azok a munkavállalók az Audi illetékese szerint nem is léteznek. Pontosabban: a mintegy 11,5 ezer foglalkoztatott közül legfeljebb mindössze két tucatra tehető azon hazánkfia, akik a Győri Audiban dolgoznak. Ezt már Czechmeister Mónika, az Audi kommunikációs vezetője nyilatkozta portálunknak. Ráadásul ezt a pár szlovákiai alkalmazottat nem szervezetten, buszokkal szállítják, hiszen olyan kevesen vannak, hogy saját erőből oldják meg az ingázásukat.

Sokkal inkább fordított a helyzet, azaz Magyarországról járnak dolgozni hozzánk. Konkrétan az a szitu, hogy Győr az eredetileg audis, - magyarországi -munkaerőt kölcsönözte partnerének, a pozsonyi Volkswagennek. Ideiglenesen, ami viszont egy bevett gyakorlat. Czechmeister elmagyarázta, hogy egy konszernen belül néha sor kerül ilyen telephelyek közti megsegítésre, és körülbelül még az év végéig 500 magyarországi audis alkalmazott marad Pozsonyban. Majd azt követően, mivel jövőre beindul az Audi Q3-as gyártása, a „pozsonyi magyarok“ visszatérnek az anyaüzemükbe, Győrbe.

A kommunikációs igazgató kifejtette, sosem volt jellemző, hogy a győri Audiba úgynevezett iránybuszokkal ingáztatták volna a szlovákiai munkaerőt. Ez máshol gyakorlat volt, például a komáromi Nokiában, vagy az esztergomi Suzukiban, de az Audinál sosem.

Ezen adatok fényében viszont fura megvilágításba helyeződik Ján Richter mai nyilatkozata. Főleg, hogy ebben azt is kifejtette, a dél-szlovákiai melósok Győrből Nyitrára történő „átirányításával“ azért időszerű foglalkozni, mivel „ha a magyar oldalon (azaz a győri Audiban) valami gond adódna, elsőként a szlovákiai munkavállalókat bocsátanák el“.

Czechmeister elbeszélése alapján inkább az tűnt valószínűnek, hogy az egyetlen „gond“ az lehet, hogy rengeteg a munka az Audinál. Évente kétmillió motort készítenek, és jövőre indul be az Audi Q3 sorozatgyártása is, ami miatt lassan visszarendelik a szlovák fővárosban ideiglenesen dolgozó „győrieket“.

Összességében érdekes eszmefuttatást hallhattunk a minisztertől, ami javarészt pozitív elemeket tartalmazott. De azt még nem tudni, pontosan mire alapozta a mondanivalóját. Mi maradjunk az alapigazságoknál. Minimum két lehetőség van: vagy tud valamit Richter, vagy nem.

(sárp)