A felvidéki futballválogatott negyedik lett a FUEN Eb-n

2016. június 27. - 12:26 | Sport

Huszonnégy csapat közül a negyedik helyet szerezte meg a felvidéki labdarúgó-válogatott az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) Európa-bajnokságán, a hétvégén befejeződött Europeada 2016-on - tájékoztatta az MTI-t Varga Péter, a Felvidéki Labdarúgó Egyesület (FLE) elnöke hétfőn.

A négyévente sorra kerülő Europeadát, az Európai Unió (EU) nem államalkotó nemzetiségeinek futball Eb-jét idén harmadik alkalommal rendezték meg. A dél-tiroli tornán - amelyen 24 férfi és 6 női válogatott vett részt meghívásos alapon - az első helyet a hazai csapat szerezte meg, másodikként a franciaországi occitánok együttese, harmadikként pedig az ausztriai szlovének válogatottja végzett.

A felvidéki magyar válogatott hat meccset játszott, négyszer győzött, egy döntetlent ért el és egyszer kikapott tizenegyesekkel az occitánoktól. A felvidéki csapat az oroszországi németek válogatottja elleni 1-0-s sikerrel - a gól a 90. percben esett - szerezte meg a negyedik helyet.

"Ez az eredmény mindenképpen siker, még jobb is, mint amire számítottunk, annál is inkább, mert új felállású csapattal játszottunk, amelynek még nem sok ideje volt az összeszokásra" - mondta Varga Péter a csapat szereplését értékelve az MTI-nek. Hozzátette: az eredmény a korábbi válogatott kapus, Molnár László edző kitűnő csapatépítő munkája mellett annak köszönhető, hogy a tornán első alkalommal szereplő felvidékiek mindent beleadva, szívvel-lélekkel küzdöttek.

A felvidéki labdarúgó-válogatott létrehozása mintegy hároméves múltra tekint vissza. A válogatott összeállításának távlati céljával sportkedvelő amatőrök kezdeményezése alapján akkor jött létre a Felvidéki Labdarúgó Bajnokság (FLB), amelyben Dél-Szlovákia főként magyarok lakta régióinak mintegy negyven együttese vesz részt. A válogatott jogi háttérszervezetét, az FLE-t tavaly februárban vette fel teljes jogú tagjának a Független Labdarúgó Szövetségek Konföderációja (ConIFA).

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre:
Címkék: felvidék, labdarúgás