FELVIDÉKI VÁGTA: Hátborzongatóan izgalmas futamon került ki a győztes!

A szombat kora esti döntő futamon eldőlt, ki a IV. Felvidéki Vágta győztese, és vele együtt kik képviselhetik a Felvidéket a szeptemberben megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtán, illetve annak nemzetközi futamán.

FELVIDÉKI VÁGTA: Hátborzongatóan izgalmas futamon került ki a győztes!
A döntő befutója (Fotók: Paraméter)

A Felvidéki Vágta döntőjét megelőzően rendezték meg a szlovák futamot, melyben három település indított versenyzőt. Jóka Dušan Rýdzit állította a rajthoz Pejkóval, Sopornya Pavol Horváthot Katy nevű lovával, míg Vágkirályfát Lukáš Šulák képviselte Dorkával. Ebben a futamban a vágkirályfai induló legyőzhetetlen volt, a futam kezdetétől átvette a vezetést, és az előnyét lényegében végig sikerült növelnie, illetve megtartania.

A szlovák futam sorrendje:
 
1. Sopornya - Pavol Horváth / Katy
 
2. Jóka - Dušan Rýdzi / Pejko
 
3. Vágkirályfa - Lukáš Šulák / Dorka

Pavol Horváth és Dušan Rýdzi a szlovák futamban

A kora délutáni előfutamokat követően, melyek során két-két település lovasai mérettették meg magukat, hárman indulhattak a döntő futamban. Az előfutamokból Nyékvárkony, Negyed és Somorja lovasa jutott tovább, Schavel Péter, Fördős Denisa és Egri Árpád személyében. 

Már az előfutam előtt is rendetlenkedett Egri Árpád lova, Roven Revolver, aki miatt fölöttébb furára sikeredett az előfutam rajtja, de mint utóbb kiderült, szabályos volt. A döntő előtti felvezető körben a paci viszont ismét nem épp úgy viselkedett, ahogy azt a tapasztalt lovasa szerette volna. Sőt! A sorsolás után Egri indulhatott az első rajthelyről, ami a legkedvezőbb, hiszen a körpálya belső részén van.

Nem épp biztató kezdet: elöl Schavel, második Fördős, hátul pedig másfele tekintget Egri lova

Ám amikor a starter leengedte a piros zászlót, Roven tulajdonképpen háttal állt a menetiránynak.

Vele szemben a másik két versenyző jól kapta el a rajtot, Schavel (Nyékvárkony) került az élre és folyamatosan növelte előnyét a Felvidéki Vágtán egyedüli hölgyként induló Fördőssel (Negyed) szemben. Egri is rákapcsolt, de elsőre behozhatatlannak tűnt a hátránya. Mintegy másfél kör elteltével azonban sikerült megelőznie Negyed lovasát, és a vezető nyékvárkonyi nyomába eredt.

Az utolsó körben méterről méterre csökkent a hátránya, az utolsó kanyarban pedig már szinte ott lihegett a nyakában. Ezt azonban Schavel Péter is észlelte, és a hajrában ő is rákapcsolt, így sikerült megőriznie az első helyet a rendkívül izgalmasan alakuló döntőben.

Egri röviddel ezután gratulált ellenfelének, és a futam különlegessége, hogy Schavel lovát, Filou Csinost is ő készítette fel a futamra.

„Éreztem hogy jön az Árpi. Végig néztem hátra is, hogy mi a helyzet, szóval kontroll alatt volt a dolog, de ha lett volna még egy kör, akkor elkap. Így viszont pontosan tudtam, hogy elég lesz" - nyilatkozta portálunknak a győztes a futam után.

Hájos Zoltán polgármester gratulál a győztes Schavel Péternek

Schavel Péter az előfutamban a vágta két évvel ezelőtti győztesét, Tóth Renét győzte le, de úgy, hogy a futamnak mintegy feléig ellenfele vezetett. „Ez taktikai húzás volt, nem akartam siettetni, spórolni akartam vele. Másodszor ültem életemben ezen a lovon, és még nem tudtam, mit bír. Nem akartam eszetlenül befutni az első kanyarba, René pedig ott meg is előzött. Aztán fogtam a szélárnyékot, egyszer csak éreztem, hogy mehetek" - magyarázta.

Hangsúlyozta, a verseny előtt a legfontosabbnak azt tartotta, hogy a lóval együtt egészségben hazaérjenek. Most elkezdődhet a felkészülés a Nemzeti Vágtára, addig azonban még van némi idejük. "Árpinak nagy munkája van ebben a lóban. Most pedig még jóval több ideje lesz felkészíteni. Úgy érzem viszont, hogy van még benne tartalék” - húzta alá Schavel Péter.

A végső sorrend tehát:
 
1. Nyékvárkony - Schavel Péter / Filou Csinos
 
2. Somorja - Egri Árpád / Roven Revolver
 
3. Negyed - Fördős Denisa / Mersuch Epos

A döntő már nem elsősorban arról szólt, melyik lovas jut ki a Nemzeti Vágtára, ugyanis csak annyi volt a feladatuk ehhez, hogy szabályosan végigmenjenek. Nyékvárkony, Somorja és Negyed így ott lehet Budapesten is, hasonlóképp Dunaszerdahelyhez, amely pedig rendezőként zöld kártyával jut ki a megmérettetésre.

(SzT)