Fémdetektoros kincskeresőkre csapott le a rendőrség

2021. november 23. - 13:19 | Régió

A rendőrség őrizetbe vett két férfit, akik fémdetektorral járták a környéket Brodské (Skalicai járás) közelében.

Fémdetektoros kincskeresőkre csapott le a rendőrség
Fotók: Rendőrség (Facebook) - további képekért kattints!

Az 56 és 69 éves férfi gyanús tevékenységére mások hívták fel a rendőrség figyelmét. A rendőrség szerint jogosulatlanul kerestek régészeti tárgyakat a fémdetektorokkal. Amikor a készülék jelzett, kapával lyukat ástak, de a leletet már nem volt idejük megtalálni.

A rendőrök mindkét férfit őrizetbe vették, eszközeiket lefoglalták, az ügy dokumentálását követően szabadon engedték őket.

A rendőrség régészeti örökség rongálásának gyanújával indított eljárást, amiért akár 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak.

A hatóság figyelmezteti az embereket, hogy jogsértést követ el az, aki szükséges engedély nélkül régészeti tárgyak keresésére adja a fejét. Ezeket az eseteket nem feltétlenül kihágásként kezelik, súlyosabb esetekben akár bűncselekményről is szó lehet. A szakszerűtlen ásással megrongálhatják magát a lelőhelyet, illetve a természetet is károsíthatják.

Ha valaki valamilyen régészeti leletre bukkan, köteles értesíteni a kerületi műemlékvédelmi hivatalt, ugyanis a talált tárgy a Szlovák Köztársaság tulajdona. A rendőrség emellett felhívja a figyelmet rá, hogy a fémdetektor használata az egész ország területén tilos.


-para-