Fémrudakkal és kövekkel csapott össze egymással a világ két legnépesebb atomhatalma

2020. június 16. - 21:39 | Külföld

Húszra emelkedett az indiai-kínai határon az azt őrzők között kialakult erőszakos összetűzés indiai halálos áldozatainak száma - közölte az indiai hadsereg szóvivője kedden.

Fémrudakkal és kövekkel csapott össze egymással a világ két legnépesebb atomhatalma
wikipédia

Az illetékes szerint a helyszínen elhunyt 3 mellett később további 17 indiai katona halt bele sebeibe, amelyeket a Himalája térségében, a Galván folyó magasan fekvő völgyében szereztek a fagypont alatti hőmérsékleti viszonyok közepette kibontakozott harcokban.

Egy másik indiai forrás kiemelte, hogy az összetűzésekben lövések nem dördültek el, a rivális erők fémrudakkal és kövekkel harcoltak egymás ellen. Külügyi közlés szerint a súlyos incidensnek mindkét oldalon voltak halálos áldozatai.

A hadsereg szóvivője azt mondta, hogy az indiai és kínai erők időközben felhagytak a csatározással a térségben. A felek magas rangú képviselői tárgyalóasztalhoz ültek, hogy békés úton zárják le a konfliktust.

A két ázsiai óriás között 1975 óta nem volt halálos kimenetelű összetűzés.

A korábbi közlések még arról szóltak, hogy három indiai katona, köztük egy tiszt vesztette életét az összecsapásokban, amelyek helyi idő szerint hétfő este robbantak ki a vitatott határszakaszon. Kína azt állította, hogy az indiai határőrök kétszer is illegálisan kínai területre léptek, és provokálták a kínai katonákat.

Peking és Újdelhi közt legutóbb májusban alakult ki feszültség, miután kínai katonák vonultak be olyan területekre, amelyeket India magáénak tart.

Az érintett terület India északnyugati részén, a Kasmírhoz tartozó Ladakban fekszik. Ezen a vidéken a két ország határvitája India és Pakisztán függetlenné válásáig, 1947-ig nyúlik vissza. A kínai ellenőrzés alatt álló, Akszai Csin nevű területről indiai részre átfolyó Galván folyó völgyébe május elején kínai katonák érkeztek, amire válaszul India is több ezer katonát mozgósított. A kínai csapatok többszöri felszólítás után sem távoztak, a kínai és indiai katonák pedig többször összeverekedtek, kővel dobálták egymást, és össze-összeszólalkoztak.

A kasmíri térséghez tartozó Ladakban Kína csaknem egy magyarországnyi, 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, s ezért Indiához kell tartoznia.

MTI

Címkék: India, Kína, Kasmír