Fennáll a veszélye az orosz gáz elzárásának, ezért alternatív megoldások kellenek – értett egyet Kmec és Krúpa

2022. április 2. - 14:59 | Belföld

Fennáll annak a veszélye, hogy Szlovákia leállítja az orosz gázt, ezért alternatív források után kell nézni. Mindez attól függ, hogy Vlagyimir Putyin úgy dönt-e, hogy politikai eszközként használja a gáz- és olajkészleteket. Erről beszélt Juraj Krúpa (OĽaNO), a parlament védelmi bizottságának elnöke és Peter Kmec (Hlas-SD), a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának alelnöke az RTVS szombati politikai vitaműsorában.

Fennáll a veszélye az orosz gáz elzárásának, ezért alternatív megoldások kellenek – értett egyet Kmec és Krúpa
Juraj Krúpa (TASR)

Kmec szerint Szlovákia az európai megoldásoktól függ, ha alternatív forrásokra vált. Ezért Oroszország azon követelésével kapcsolatban, hogy a gázt rubelben fizessék, az EU-n belül egységes, összehangolt választ kell adni. Szerinte válság idején az Unión belül közösen kellene megközelíteni a gáz-újraelosztást. „Ha nem lennénk az EU tagja, esélyünk sem lenne hozzájutni” – mondta.

Krúpa megjegyezte, hogy ha Putyin úgy döntene, hogy leállítja a gázexportot, Oroszországnak nem lenne miből megélnie. „Nem hiszem, hogy sok alternatíva lenne. A szankciók mellett az embargó mellett, ha elzárják a gázt, akkor egyszerűen végüg, nem lesz miből élniük” – mondta Krúpa. Szerinte az alternatív források felkutatása azért is fontos, mert Oroszország többször is megbízhatatlan partnernek bizonyult. "Az alternatíva és a diverzifikáció létfontosságú számunkra" - mondta.

TASR