A fenntartható vidék...

2020. január 15. - 08:51 | Régió

A vidék fenntarthatóságának kulcsa úgy Szlovákiában, de bárhol Európában a mezőgazdaság. De nem az újkori, kizárólagosan csak a nyereséget ismerő “ipari” szántóföldi termelés, hanem az a sokat emlegetett környezetbarát, ahol maga a termelés “csak” eszköz a vidéki élet megtartásához, a hovatartozás az igazi emberi értékek, jellegzetes hagyományok - az identitás megőrzéséhez. Ezeken az elveken alapszik az európai közös agrárpolitika.

A fenntartható vidék...

Manapság már nem is a szó klasszikus értelmében vett gabonatermésről, állattartásokról, kertészkedésről beszélünk, hanem élelmiszerbiztonságról, biztonságos élelmiszerekről, megújuló zöldenergiáról, ugaroltatásról, meg környezettel összhangban történő gazdálkodásról, ahol egyre nagyobb szerepet kap a helyi termelés, annak összekötése a helyben történő feldolgozással és értékesítéssel.

Ennek a reális, használható és érvényesíthető törvényi feltételeit teremtettük meg az elmúlt négy év alatt.

Kezdtük azzal, hogy az őstermelők közvetlenül tudjanak a fogyasztók asztalára jutni termékeikkel. Minden regionális állatorvosi hivatalban kiváltható az őstermelői igazolvány, ami garantálni hivatott, hogy a gazdák pultján található portéka garantáltan otthon termett, hazai kézműves készítmény. Ennek megszerzése után lehet árusítani. És hogy legyen hol árusítani, létrehoztuk a helyi piacok rendszerét, amelyek életre keltésére minden településnek, polgármesternek alanyi alapon törvény adta joga van. És mivel a puding próbája az evés, a legjobb bizonyíték az intézkedések sikerességére az őstermelői piacok számának állandó növekedése. Akár az egyszeri szervezéseké, de megalakultak a rendszeres, több tíz termelővel büszkélkedő, már-már gazdavásárok is. Nagy híre van a havi rendszerességgel szervezett csilizközi és tallósi termelői piacoknak, amelyek mára már hagyományt teremtetettek.

Világos, hogy termőföld nélkül nincs mezőgazdasági termelés, mivel a föld termelési alapeszköz. Ezért megteremtettük annak is a törvényi feltételét, hogy az őstermelők, akik hagyományos piaci, kis mennyiségű termékeket (gyümölcs, zöldség, tojás, kolbász, stb.) készítenek egyenes eladásra, előnyben részesüljenek a földigénylésnél az állami földalapból. Ezekkel az intézkedésekkel mára mindenki számára, aki hosszú távon komolyan gondolja a gazdálkodást, és a vidéki életet, biztosítva lett a lehetőség az érvényesüléshez.

Csicsai Gábor, földművelésügyi államtitkár

(PR-cikk)