Fenyegetéseknek és támadásoknak is ki vannak téve az egészségügyi dolgozók

2022. augusztus 2. - 17:53 | Belföld

Fenyegetéseknek és fizikai támadásoknak is ki vannak téve az egészségügyi dolgozók.

Fenyegetéseknek és támadásoknak is ki vannak téve az egészségügyi dolgozók
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A szóbeli agresszió sokkal gyakoribbá vált az elmúlt két évben – jelentette ki Eva Kliská, a Pozsonyi (Bratislava) Egyetemi Kórház szóvivője.

„Az elmúlt évben több tucatnyi fizikai támadást követtek el a kórházunk alkalmazottai ellen”

– jelentette ki a TASR hírügynökségnek Kliská. Elmondása szerint a támadók sokszor ittasak vagy drog hatása alatt állnak.

„Sokuk rendkívül agresszív, rátámadnak az egészségügyi dolgozókra, megrongálják a váróterem vagy akár a rendelő berendezését”

– tette hozzá.

Sok konfliktus a koronavírus miatti intézkedésekből fakad, amikor a páciens nem hajlandó maszkot viselni vagy a tesztelést elvégeztetni, esetleg elégedetlen az ellátással vagy a kórház felszereltségével – mondta a TASR-nek Ružena Maťašeje, a besztercebányai Roosevelt Egyetemi Kórház szóvivője.

„Sajnos meg kell mondani, hogy naponta találkozunk a betegek és a hozzátartozóik részéről tiszteletlen, vulgáris, arrogáns viselkedéssel”

– mondta Maťašeje, hozzátéve, hogy leggyakrabban a sürgősségi betegfelvételen, a pszichiátrián és a traumatológián történik ilyesmi. A kassai (Košice) Louis Pasteur Egyetemi Kórházban (UNLP) is a járvány alatt volt a legrosszabb a helyzet.

„Amikor az orvosaink ellen tüntettek. Ezekről az ügyekről a nyilvánosság is tud. A korlátozások feloldása után fokozatosan javult a helyzet”

– mondta a TASR-nek Monika Krišková, az UNLP szóvivője, hozzátéve, hogy az utóbbi időben nem történtek ilyen támadások.

„A kórházaknak és az egészségügyi dolgozóknak is korlátozottak a lehetőségeik, hogy megvédjék magukat. Bár a kórháznak van biztonsági szolgálata, törvényi korlátok szabályozzák alkalmazottai számára a beavatkozás módját. Ha egy páciens agresszívan viselkedik, ki kell hívnunk a rendőrséget”

– magyarázta Maťašeje. Szerinte a törvényi szabályozás módosításra szorul, a gyakorlati alkalmazása pedig nehéz, mert nem minden fizikai támadás minősül vétségnek vagy bűncselekménynek. A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) szerint nincs szükség törvénymódosításra, a gond a törvény alkalmazásával van, a rendőrség és a bíróságok, de az orvosok részéről is.

„Minimális mértékben élnek a törvény adta lehetőségekkel – egyrészt az eljárási nehézségek, másrészt a beteghez való emberi hozzáállásuk miatt, még az ilyen esetekben is”

– áll a kamara TASR-nek küldött állásfoglalásában.

A Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája (SKSAPA) képzéseket biztosít az agresszív beteggel vagy a hozzátartozóikkal való viselkedés és kommunikálás elsajátítására. Iveta Lazorová, a kamara elnöke erre biztat minden egészségügyi intézményt.

TASR