Fények játéka Somorján

2022. október 5. - 00:54 | Régió

A Sérum polgári társulás szervezésében a hétvégén második alkalommal került megrendezésre a Sérum fényfesztivál, a somorjai művelődési központban. Egy egészen különleges eseménynek lehettünk szemtanúi, a fények játékát tekinthettük meg.

Fények játéka Somorján
Szinghoffer Mátyás felvételei - Továbbiakért kattints!

A fesztivál külföldi és hazai fiatal művészek bevonásával igyekszik népszerűsíteni az új média művészetet kiállításokon, fényfestésen, interaktív fényinstallációkon és audiovizuális performanszokon keresztül. A vetítést élő elektronikus zene kísérte, ami még érdekesebbé tette az egészet. A kiállítás és az installációk bent zajlottak, majd az esti órákban a kultúrház homlokzatára vetítettek.

„Világszerte több ezer fényfesztivál van, és azt tapasztaltam, hogy az emberek szívesen ellátogatnak egy-egy ilyen rendezvényre. Ezért arra gondoltam, hogy mepróbálok megvalósítani egy hasonlót itt, Somorján is. Jómagam a művészeti iskolában oktatok, a diákjaimat bevontam a fényfesztiválba is. Ezt nagy érdeklődéssel fogadták, ami plusz motivációt adott nekem” – nyilatkozta a Paraméternek Szűcs Gábor képzőművész, a fesztivál szervezője, hozzátéve, szívügyének érzi, hogy népszerűsítse a művészetek ezen ágát.

Több művész is közreműködött az eseményen, így megtekinthettük Svitlana Zhytnia (Ukrajna), Ari Dykier (Lengyelország), Nuno Mika (Portugália), Sturmherta (Ausztria), Besnyő Dániel (Magyarország), Entropy Aesthetics – Kiss Patrik (Magyarország), Bittera Patrik, (Szlovákia), Szűcs Gábor (Szlovákia), Kőrös Attila (Magyarország) és Styller (Szlovákia) munkáit egyaránt.

Első alkalommal 2021-ben rendeztek fényfesztivált a városban, akkor a helyi zsinagóga épületét világították meg. Az eseménynek pozitív visszhangjára való tekintettel pedig Szűcs Gábor elmondta, bízik benne, hogy nem ez volt az utolsó fényfesztivál Somorján.

(SzC)