Ferenc pápa az egyházához és a nemzetközi diplomáciához szólt Szent Péter és Szent Pál ünnepén

2021. június 29. - 14:48 | Külföld

Az egyházat és a társadalmat a krisztusi tanítás követésére szólította fel Ferenc pápa a Péter és Pál apostol ünnepnapján bemutatott évzáró misén, amelyen a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkátus és a nemzetközi diplomáciai testület is részt vett a Vatikánban kedden.

Ferenc pápa az egyházához és a nemzetközi diplomáciához szólt Szent Péter és Szent Pál ünnepén
-illusztráció- (Fotó: AP)

Ferenc pápa az egyház két tartópillérének nevezte Szent Pétert és Szent Pált.

Az egyházalapító apostolok ünnepe piros betűs nap Róma városában.

A Szent Péter-bazilika oltárához közeli Szent Péter szobrot szokás szerint bíborpalástba öltöztették, fejére püspöki süveg került.

A bazilikában bemutatott ünnepi misén mások mellett jelen volt az Emmanuel khalkedóni metropolita vezette konstantinápolyi ökumenikus pátriárkátus küldöttsége, Emmanuel Adamakis, a francia görög ortodox érsekség metropolitája és Iosif Bosch, a Buenos Aires-i görög ortodox érsekség metropolitája.

Homíliájában Ferenc pápa az apostolokat "felszabadító" hitről beszélt. "Tegyük fel magunknak a kérdést: városainknak, társadalmunknak, világunknak mennyire van szüksége a felszabadulásra? Hány láncot kell elszakítani, hány eltorlaszolt ajtót megnyitni!" - fogalmazott a katolikus egyházfő.

A misét követő déli beszédében Ferenc pápa kijelentette: sokan ismétlik, hogy "olyan egyházat akarnak, amely közelebb áll az evangéliumhoz, közelebb az emberekhez, jobban a jövőbe lát és misszionárius, de azután a gyakorlatban nem teszünk semmit! Szomorú látni, hogy sokan beszélnek, kommentálnak, vitáznak, de kevesen mutatnak példát!" - mondta az egyházfő.

A pápa a járvány hosszú hónapjai után most találkozott ismét a Szentszéknél akkreditált diplomatákkal.

Papp László Magyarország szentszéki nagykövetsége ideiglenes ügyvivője a mise után hangoztatta az MTI-nek, hogy a pandémia ellenére az utóbbi egy évben is jelentős munka zajlott.

"A szentszéki diplomáciai év tavaly szeptemberben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vatikáni látogatásával kezdődött, a következő évkezdés pedig szeptemberben Ferenc pápa látogatásával indul Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson"

- mondta Papp László.

(MTI)

Címkék: Ferenc pápa