Ferenc pápa elmondta, milyen küldetése van Szlovákiának

2021. szeptember 13. - 11:45 | Belföld

Nem győzelemmel és vereséggel kell végződnie minden társadalmi vitának és politikai versengésnek, hanem megértéssel és a megállapodással. Ilyen békeigenlő gondolatokat osztott meg a szlovák államfő abból az alkalomból, hogy Ferenc pápa szlovákiai látogatása során hétfőn reggel tiszteletét tette az elnöki palotában.

Ferenc pápa elmondta, milyen küldetése van Szlovákiának
Fotó: TASR

A világban válságok vannak, és az egyetlen módja annak, hogy ezekkel megbirkózzunk, az az együttműködés - véli Zuzana Čaputová. Az elnök szerint az egyetlen dolog, amire szükségünk van, az az emberség, és annak tudatosítása, hogy az emberek egy egységet alkotnak.

Szlovákiának Európa szívében több próbatétel ellenére nyugodt módon sikerült integrálódnia és különbözőnek maradnia - ezek már a szentatya gondolatai. Ferenc pápa úgy véli, Szlovákia küldetése, hogy a béke követe legyen Európa szívében. Míg különböző frontokon folytatódnak a harcok az uralom megszerzéséért, hadd közvetítse ez az ország továbbra is az integráció és a nyugalom üzenetét, és Európa hadd rendelkezzen a határain átlépő szolidaritással, amely a kontinenst visszajuttathatja a történelem középpontjába.

A szentatya örömét fejezte ki a szlovákiai látogatásával kapcsolatban, és azt mondta, zarándokként érkezett ebbe a fiatal, ám nagy történelemmel és mély gyökerekkel rendelkező országba Európa szívében. A pápa elmondta: olyan földre jött, amelyen már sokan áthaladtak. A Nagymorva Birodalomtól kezdve a Magyar Királyságig, Csehszlovákiától kezdve a mai napig, a szlovákok nem kevés próbatételen keresztül bizonyították, hogy békeszerető módon tudnak integrálódni és különbözőnek maradni. „28 évvel ezelőtt a világ csodálattal figyelte két független ország konfliktusmentes megalakulását” – állapította meg.

A pápa rámutatott a szlovák zászló kék színű sávjára, amely - mint elmondta - a szláv népek testvériségét jelképezi. A Szentatya szerint azért van szükség testvériségre, hogy támogathassuk az egyre fontosabb szerepet betöltő integrációt. „Épp most van erre sürgősen szükség, abban a pillanatban, amikor a pandémia kemény hónapjai után – sok nehézség mellett – a gazdaság vágyott újraindulását várjuk” - közölte. Ugyanakkor figyelmeztetett a sietség kockázataira: hogy engedünk a haszon kísértésének, amely átmeneti eufóriát okoz, és ahelyett, hogy összekötné az embereket, elválasztja őket.

Ferenc pápa szerint a hit letagadhatatlan részét képezi a szlovák történelemnek, ezért bízik benne, hogy ez természetes módon segít a testvériség szándékának és érzésének a fenntartásában. Az ország lakosságát arra szólította fel, hogy a szívükből ne engedjék eltűnni a testvéri hivatást. „Hadd kísérje ez az önökre jellemző szimpatikus autenticitást” – jelentette ki a pápa. Beszédében a koronavírus-járványra is kitért, amelyet korunk próbatételének nevezett. Az embereknek szerinte a válságot egy olyan felhívásként kellene fogadniuk, amelynek hatására átértékelik az életvitelüket. A pápa szerint nincs értelme annak, hogy a múltra panaszkodjuk. Fel kell tűrni az ingujjat, és együtt kell építenünk a jövőt. „Azt kívánom önöknek, hogy ezt felemelt fővel tehessék, mint amikor a Tátra gyönyörűségére tekintenek” – jegyezte meg.

(TASR)