Ferenc pápa filmarchívumra vágyik, amit a Vatikánban szeretne létrehozni

2021. július 18. - 13:53 | Kultúra

Ferenc pápa szeretne egy filmarchívumot létrehozni a Vatikánban. Az egyházfő erről egy hamarosan megjelenő  interjúkötetben beszélt, amelyből az Il Messaggero című újság közölt részleteket vasárnap.

Ferenc pápa filmarchívumra vágyik, amit a Vatikánban szeretne létrehozni
TASR/AP

Mint mondta, az audiovizuális örökség egy olyan médiakönyvtárát képzeli el, amely "magas vallási, művészeti és emberi színvonalat" képvisel. A filmarchívumot elképzelése szerint az Apostoli Könyvtár és Levéltár mellett lehetne felállítani.

Ferenc pápa felidézte, hogy szülei nevelték, tanították a művészetek szeretetére, gyakran vitték őt moziba is a testvéreivel. Tíz-tizenkét éves korára Anna Magnani és Aldo Fabrizi minden filmjét látta már, és ezek közül különösen Roberto Rosselini Róma, a nyílt város című alkotása tetszett neki.

"Az olasz neorealizmus alkotójaként kortársaival különösen intenzíven közvetítette a második világháború tragédiáját. Ezek a filmek nyitották fel a szemünket a valóság új szemléletére" - mondta el a pápa a Lo sguardo: Porta del cuore (A tekintet: A szív ajtaja) című könyvben, amit az olasz katolikus pap, egyetemi tanár Dario Vigano jegyez.

A pápa kiemelte Vittorio de Sica 1944-ben bemutatott A gyermekek figyelnek bennünket című filmjét. De mint mondta, Federico Fellini filmjeit is csodálja, aki alkotásaiban a hátrahagyott emberek életére tudott összpontosítani. A pápa elárulta, hogy Fellinitől az 1954-es Országúton a legkedvesebb filmje, amelyben számos utalás van Assisi Szent Ferencre is.

MTI