Ferenc pápa higiéniai okokból tekintett el a gyűrűcsóktól

2019. március 28. - 17:22 | Külföld

Higiéniai okokból - a gyűrűcsók általi fertőzéstől tartva - húzta el a kezét a pápa a hívők elől - magyarázta csütörtökön a Vatikán szóvivője, aki szerint a szentatya ezzel  nem a saját, hanem az emberek megfertőzését akarta elkerülni.

Alessandro Gisotti elmondta, hogy a pápa higiéniaiokokból húzta el a kezét hétfőn Loretóban a több tucat sorban álló hívő üdvözlését fogadva, hogy ne tudják megcsókolni a gyűrűjét. A jelenetről készült felvétel vírusként terjedt az interneten, konzervatív bírálói szerint Ferenc pápa "gorombán" semmibe vette a hagyományokat és az előtte tisztelegni kívánókat.

Gisotti csütörtökön elmondta, hogy éppen most beszélt erről a pápával, mire az egyházfő azt válaszolta, hogy szó sincs ilyesmiről. "A szentatya indíttatása igen egyszerű volt: a higiénia" - mondta Gisotti újságíróknak. "Nem a saját, hanem az emberek megfertőzését akarta elkerülni".

A püspök, illetve a pápa gyűrűje megcsókolása évszázadok óta hagyomány, a tisztelet és az engedelmesség jele.

Gisotti elmondta, hogy Ferenc pápa sokkal jobban szereti a gyűrűcsókot kis csoportokban, ahol a fertőzésveszély kisebb, mint ahogyan szerdán tette, amikor maroknyian üdvözölték az általános kihallgatása után. Többen meghajoltak megcsókolni a gyűrűjét, és a pápa ezúttal nem húzta el a kezét.

Ferenc pápáról tudni, hogy szívesen magához öleli a kisbabákat, akiket csókra nyújtanak neki és - fittyet hányva a fertőzésre - iszik az idegenek által felkínált kulacsokból, amikor bent áll vagy kiszáll a papamobiljából.


MTI

Címkék: Ferenc pápa, gyűrű, csók