Ferenc pápa kizárta a papi rendből a chilei egyház pedofilbotrányának legismertebb alakját

2018. szeptember 28. - 21:16 | Külföld

Ferenc pápa kizárta a papi rendből a chilei egyház pedofilbotrányának központi figuráját, a 88 éves Fernando Karadima lelkészt - közölte pénteken a Vatikán.

Karadima az 1970-es és 80-as években követett el szexuális visszaéléseket gyermekek ellen. Ügyét a chilei Osorno egyházmegye vezetése évtizedeken keresztül igyekezett eltussolni, csak 2011-ben állapította meg bűnösségét egy vatikáni vizsgálat. Az egyház arra kötelezte, hogy bűnbánó és imádságos életmódot folytasson, nem közösítették ki azonban a papi rendből.

A bűnbánó életmód a Vatikánban a szexuális visszaélésekben és fiatalok zaklatásában bűnösnek talált idősebb papokra kiszabott büntetési forma, amelynek bírálói szerint ez túl enyhe szankció, és lényegében teljes költségtérítés formájában lényegében nyugdíjazást jelent.

A Vatikán nem közölte, milyen körülmények vezettek ahhoz, hogy a katolikus egyházfő felülvizsgálja Karadima eredeti büntetését, s hogy jutott el a papi rendből való kizáráshoz. Június óta hét chilei püspök mondott le hivatalából, mert állítólag a pedofíliavádakat el akarták tussolni.

MTI

Címkék: Ferenc pápa, pedofil