Ferenc pápa marseille-i látogatásán elítélte a "gyalázatos emberkereskedőket"

2023. szeptember 22. - 21:58 | Külföld

Ferenc pápa elítélte a "gyalázatos emberkereskedőket" és "a közöny fanatizmusát" a Földközi-tengeren hajótörést szenvedett migránsok sorsával szemben, akiket szerinte "civilizációs kötelesség" megmenteni.

Ferenc pápa marseille-i látogatásán elítélte a "gyalázatos emberkereskedőket"
Fotó: TASR/AP

"Nem nézhetjük tovább tétlenül a gyalázatos emberkereskedők és a közöny fanatizmusa okozta hajótörések tragédiáit. A vízbe fulladás veszélyének kitett embereket, amikor magukra hagyják a hullámokon, meg kell menteni. Ez emberiességi kötelesség, ez civilizációs kötelesség" - fogalmazott pénteken a katolikus egyházfő a dél-franciaországi Marseille-ben, a tengeren eltűnt matrózok és migránsok emlékhelyénél, a Notre-Dame-de-la-Garde-bazilika előtt.

"Válaszúthoz érkeztünk: egyik irányban a testvériség, (...) másikban a közöny, amely vérbe fojtja a Földközi-tengert. Civilizációk kereszteződésénél vagyunk" - mondta a pápa a megemlékezésen.

"Hívőknek, nekünk (...) példamutatónak kell lennünk a kölcsönös és testvéri befogadásban" - hívta fel a figyelmet Ferenc pápa, mielőtt egyperces csenddel emlékezett meg más felekezetek képviselőivel együtt a tengerbe veszett emberekről.

"Egy ilyen tragédia esetében a beszéd hiábavaló, tettek kellenek" - vélte a katolikus egyházfő, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy a Földközi-tenger "egy hatalmas temetővé" vált, "ahol az emberi méltóság nyugszik".

Ferenc pápa a beszédében a különböző vallások együttélését is szorgalmazta. Ez ugyanis az egyik témája a Földközi-tengerrel határos országok ökumenikus és vallásközi fesztiváljának, a szeptember 18. és 24. között megrendezett Mediterrán találkozóknak (Rencontres Méditerranéennes), amelynek záróprogramjára érkezett a pápa Marseille-be.

"A vallási csoportok közötti kapcsolatok gyakran nem könnyűek, a szélsőségesség vírusa és a fundamentalizmus ideológiai csapása miatt, amelyek felemésztik a közösségek valódi életét" - mondta a katolikus egyházfő.

A 86 éves pápa előzetesen jelezte: nem állami látogatásra érkezett Franciaországba, hanem kifejezetten Marseille-t keresi fel, ahol a különböző vallások és közösségek régóta együtt élnek. A látogatás fő témája a Földközi-tengeren hajótörést szenvedő emberek tragédiájára és a menekültek szenvedéseire ráirányítani a figyelmet.

Ferenc pápa szombat délelőtt részt vesz a Mediterrán találkozók nevű rendezvény záró ülésén, ahol beszédet mond, majd megbeszélés folytat Emmanuel Macronnal. A francia államfő jelen lesz délután az Olympique Marseille labdarúgócsapat stadionjában, ahol a pápa csaknem 60 ezer ember előtt mutatja be a látogatást záró szentmisét.

(MTI)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink:

Címkék: Ferenc pápa