Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX-re, 2000-en várták (Fotók)

2021. szeptember 14. - 16:47 | Régió

Ferenc pápa kedden délután megérkezett a kassai Luník IX lakótelepre, ahol a roma közösség tagjaival találkozik. A találkozó szervezői szerint mintegy kétezren várták 

Ferenc pápa megérkezett a kassai Luník IX-re, 2000-en várták (Fotók)
Fotók: TASR - További felvételekért kattints!

Még mielőtt megérkezett volna, a kassai Fő utcán haladva több száz embert üdvözölt az őt szállító járműből. Azokat, akik a belvárosban egy nagykivetítőn követik figyelemmel a látogatását.

"Az ítéletek és előítéletek csak növelik a távolságot" – mondta már a Luník IX lakótelepen, mikor a roma közösséggel találkozott. Az embereket szerinte nem lehet sematizálni. Beszédében a pasztorációs és integrációs munkát emelte ki, ahogy a menekültekkel és rabokkal való munkát is. Mint elmondta, az egyházban senki sem érezheti magát kiszorítva.

„Drága testvéreim, túl sokszor fogalmazódtak meg önökkel szemben előítéletek, könyörtelen ítéletek, diszkriminatív sztereotípiák, gúnyos megjegyzések és gesztusok. Ennek köszönhetően mindannyian szegényebbek lettünk, szegényebbek az emberségünkben. A méltóságunk helyreállításához az előítéletektől a párbeszédig kell eljutnunk, a bezártságtól az beilleszkedésig” – mondta a pápa a Luník IX lakótelepen, ahol főleg romák laknak. Hozzátette: nem könnyű legyőzni az előítéleteket – néha a keresztények között sem.

Az emberekkel való törődés, a pasztorációs munka és a türelem idővel meghozza gyümölcsét. „Ha az elzártságot erősítjük, előbb vagy utóbb fellobban a harag” – pontosított. A békés együttéléshez vezető út Ferenc pápa szerint a beilleszkedés. Ez a folyamat pedig a kölcsönös megismeréssel kezdődik.

A Szentatya szerint a jövő a gyermekeké, de a nagy álmaik korlátokba ütközhetnek. „A többiekkel együtt akarnak felnőni, akadályok és akadályoztatás nélkül. Megérdemlik a beilleszkedést és a szabad életet” – mondta azt is hozzátéve, hogy bátor döntéseket kell meghozni az érdekükben. „A méltóságukért, a művelődésükért, és azért, hogy a saját származásuknak úgy legyenek erős gyökerei, hogy közben ne azt lássák, hogy minden lehetőség ki van zárva” – tette hozzá Ferenc pápa.

A romákat arra hívta, hogy

a tisztességes munka, a mindennapi kenyérre való pénz méltóságteljes megkeresése, illetve a kölcsönös bizalom fejlesztése által győzzék le a félelmeiket, és hagyják hátra a múlt sebeit.

„Áldást, és az egész egyház ölelését adom át önöknek” – tette hozzá Ferenc pápa.

A roma közösséggel való találkozásra a Szalézi Közösségi Központ előtt került sor. A szaléziak ajándékot adtak át a pápának. Az esemény szigorú biztonsági intézkedések betartása mellett zajlik. A pápalátogatás előtt megjavították a lakótelepre vezető utat, kitakarították és feldíszítették a környéket, és az egyik panelház falára olyan falfestmény került, amely repedésekből kinövő virágokat ábrázol. Azt jelképezi, hogy a szépség és a szívósság nehéz körülmények között is életképes. A mű Ferenc pápa gondolataira reagál.

A Szentatya a lakótelepről a Lokomotíva stadionjába látogat, ahol fiatalokkal találkozik.

(TASR)