Ferenc pápa nem utazhat Irakba

2019. január 2. - 21:53 | Külföld

A Vatikán szerint nem adottak a biztonsági feltételek ahhoz, hogy Ferenc pápa Irakba utazhasson - mondta szerdán Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár.

Ferenc pápa nem utazhat Irakba
Ferenc pápa (Fotó: TASR/AP)

"A pápa Irakba való utazásához olyan minimális feltételekre van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy maga az utazás megvalósuljon, és amelyek jelenleg nem léteznek" - mondta Parolin a TV2000 olasz katolikus televíziónak adott interjúban.

Parolin a múlt héten Irakban járt, ahol Barhám Száleh iraki elnök meghívást adott át neki, amelyben azt kérte hogy a pápa látogasson el Irakba.

A szentszéki államtitkár úgy fogalmazott: reméli, hogy a lehető leghamarabb adottak lesznek a feltételek a pápalátogatáshoz, azonban a terrorizmus még mindig jelen van Irakban. Parolin a múlt hónapban érkezett Irakba, hogy tanúságot tegyen lelki közelségéről a keresztény közösség iránt, amely üldöztetés áldozata volt az elmúlt években.

Bár Bagdad 2017 decemberében bejelentette az Iszlám Állam dzsihadista szervezet felett aratott győzelmét, a szélsőségesek még ellenőrzésük alatt tartanak főként lakatlan sivatagi területeket Szíria keleti, illetve Irak északi részén, valamint egy sávban a közeli Havídzsa város közelében.

A dzsihadisták 2014 nyarán rohanták le Irak és a szomszédos Szíria kiterjedt térségeit, rátéve kezüket egyebek között Irak második legnagyobb városára, Moszulra is. Egyházi adatok szerint mintegy 120 ezer keresztény kényszerült elmenekülni 2014-ben a konfliktus és a radikális iszlamisták üldözése elől, mintegy felük el is hagyta Irakot.

(MTI)