Ferenc pápa: soha többé nem lesz papi pedofília, sem annak eltussolása!

2018. június 1. - 09:07 | Külföld

Soha többé nem lesz papi pedofília, sem annak eltussolása - ígérte Ferenc pápa a chilei papsághoz intézett, csütörtökön nyilvánosságra hozott levelében, a latin-amerikai országban katolikus papok által elkövetett szexuális visszaélésekre és azok eltussolására utalva.

Ferenc pápa: soha többé nem lesz papi pedofília, sem annak eltussolása!
Fotó: AP

Ferenc az első pápa, aki nyilvánosan elítélte a papi pedofíliát és az ilyen esetek eltussolását.

Levelében a katolikus egyházfő elismerően szólt azokról az áldozatokról, akik annak ellenére vállalták az igazság feltárását, hogy üldöztetésben volt részük, és egyházi vezetők megpróbálták lejáratni őket.

"Szégyenkezve kell elmondanom, hogy nem hallottuk meg a szexuális visszaélések kiváltotta botrányokat, és nem reagáltunk rájuk időben" - írta levelében a pápa.

Az egyházfő június 1. és 3. között fogadja Fernando Karadima pedofil pap áldozatainak második csoportját, miután néhány héttel korábban már fogadott három áldozatot, három férfit.

Ferenc pápa nemrégiben rövid-, közepes és hosszú távú változtatásokat ígért, miután elolvasta a papi pedofília ügyében lefolytatott vizsgálat következtetéseit.

Greg Burke vatikáni szóvivő csütörtökön bejelentette, hogy a papok által elkövetett szexuális visszaélések és azok eltussolása ügyében nyomozó bizottság tagjai lelkipásztori látogatásra visszatérnek Osorno egyházmegyébe. A szóvivő hangsúlyozta, hogy Charles Scicluna érsek és Monsignor Jordi Bertomeu ezúttal nem nyomozást folytat, hanem segíteni szeretne Chilének kilábalni a válságból.

Osorno egyházmegye erősen megosztott, amióta Ferenc pápa 2015-ben Juan Barros püspököt nevezte ki az egyházmegye élére más chilei püspökök tiltakozása ellenére. Barros volt Fernando Karadima, a legismertebb pedofil pap helytartója, és Karadima áldozatai azzal vádolták meg, hogy szemtanúja volt az ellenük elkövetett visszaélésekről, de nem vett tudomást róluk.

Barros tagadta a vádat, de egyike volt annak a 30 chilei püspöknek, aki május 18-án lemondott, miután Scicluna és Bertomeu átadta a chilei egyház papjai által elkövetett visszaélésekről és azok eltussolásáról szóló 2300 oldalas jelentését.

A pápa korábban védelmében vette Juan Barrost, akit azzal gyanúsítottak, hogy az 1980-as és 90-es években eltussolta Karadima ügyeit, ami árnyat vetett a pápa januári chilei látogatására is.

A vatikáni igazságszolgáltatás Karadimát 2011-ben bűnösnek találta és bűnbánó életmódra ítélte.


MTI/para