A férfiak hajlamosak elbagatellizálni az egészségügyi problémáikat, de fontos, hogy ők is ellenőrizzék a vérnyomásukat!

2022. május 17. - 16:56 | Tech

A produktív korú férfiak alábecsülik a vérnyomás szabályozását, évente legalább egyszer meg kellene mérniük. Erre hívta fel a figyelmet Eva Goncalvesová, a Szlovák Kardiológiai Társaság (SKS) elnöke a magas vérnyomás (hipertenzia) világnapja alkalmából.

A férfiak hajlamosak elbagatellizálni az egészségügyi problémáikat, de fontos, hogy ők is ellenőrizzék a vérnyomásukat!
Fotó: TASR - illusztráció

„Úgy gondoljuk, hogy ez az egyik fő oka annak, hogy Szlovákiában nem olyan nyilvánvaló a szív- és érrendszeri halálozás csökkenése, mint a környező országokban” – tette hozzá. A tájékoztató kampány célja a férfiak figyelmének felhívása a vérnyomás ellenőrzésének fontosságára.

Szlovákiában és más országokban is csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti halálozások száma, de a szakemberek szerint nem elegendő mértékben. "A kutatás során azt tapasztaltuk, hogy a 35 és 50 év közötti férfiak az a korcsoport, amelyben a legkevésbé tudjuk kontrollálni a kockázati tényezőket” – tette hozzá.

Különös figyelmet kellene fordítani azokra a férfiakra, akiknél vannak kockázati tényezők, például a stressz, az elhízás, a dohányzás, a pozitív családi anamnézis vagy a korábbi betegség.

Szakértők szerint a produktív korban lévő férfiak azért becsülik alá a vérnyomás ellenőrzését, mert elbagatellizálják az egészségügyi problémáikat, nem akarják elismerni a diagnózist, és a tüneteket a stressznek tulajdonítják.


(TASR)