Fergeteges hangulatban zajlott a gellei táncház

2019. április 28. - 19:55 | Régió

Ismét táncháztól volt hangos Egyházgelle községe péntek este. A Pósfa zenekar a húsvéti böjt időszaka után megtartotta immár ötödik mulatságát.

Fergeteges hangulatban zajlott a gellei táncház
Fotók: Cséfalvay Á. András – további fotókért kattints!

A szervezők ezúttal tematikus táncházat valósítottak meg. „Mivel ez az ötödik alkalom, mondhatni a kisjubileumi eseményünk, úgy döntöttünk, ezentúl tematikus esteket tartunk. A felnőttek ezúttal Vág-Garam közi és Ipoly menti táncokat tanulhattak. Eddig igyekeztünk mindezt felfuttatni, hogy a helyiek megismerkedjenek a táncházzal. Úgy éreztük, mostanra megérett a dolog arra, hogy témát kapjon. A továbbiakban szeretnénk többnyire felvidéki táncokkal foglalkozni, olyan régiók táncaival, melyek közel állnak hozzánk”- kezdte Iván András, a Pósfa zenekar egyik tagja. A felnőttek tanára Écsi Nóra és Madocsai Imre volt.

A gyermekek Dél-dunántúli dallamokkal ismerkedhettek meg. Oktatójuk Oláh Attila, a Csallóközi Táncegyüttes vezetője, s egyben a táncház egyik szervezője volt. A gyermekek által csak Nyuszi bácsinak szólított oktató játékosan állt a kicsikhez. A tánclépések mókás mozdulatokkal voltak megtűzdelve, illetve mondókákat tanultak. Sőt, a bátrabbak akár énektudásukat is megmutathatták.

„Megvan a recept arra, hogyan kell bánni a gyerkőcökkel. Ez mindig attól függ, hogy milyen az adott korosztály, s hogy mennyire tudnak táncolni. Itt most picikék, főleg ovisok voltak jelen. Őket a játékossággal lehetett megfogni”- árulta el Oláh Attila, aki továbbá elmondta tapasztalatait, miszerint napjainkban elterjedt a néptáncolás, szinte tömegek táncolnak. Hozzátette, az általa vezetett Csallóközi Táncegyüttes mostanra öt csoportból áll, összesen 140 tag alkotja.

„A táncházakkal célunk, hogy az emberek úgy tudjanak szórakozni, hogy az összefüggjön a múltjukkal. Közben megismerik a régi táncokat, dalokat és szokásokat egyaránt. Megismerik az emberek azt az értékes kultúrát, melyet folklórnak nevezünk”- emelte ki a néptáncoktató.

Iván András elmondta, az első táncházukkor voltak számukra teljesen ismeretlen arcok, nemcsak Gelléből, hanem a környező falvakból egyaránt. „Nagy örömömre, több olyan vendéget is láttam, aki szinte a nulláról kezdte a néptáncolást, mégis azóta az összes táncházon itt volt. Mivel vannak táncok, amelyeket folyamatosan ismételtünk, látni rajtuk a fejlődést, mostanra elsajátították az egyes lépéseket”- tette hozzá András.

A Pósfa zenekar havi rendszerességgel szervezi meg táncházát.

„A zene és a tánc a táncházban találkozik igazán. Ahogy a koncertjeinken igyekszünk felvidéki dalokat előadni, úgy itt is ezeket helyezzük előtérbe. Szeretnénk újat adni az embereknek, hiszen azt tapasztaljuk, hogy ezzel a vidékkel foglalkoznak a legkevesebbet” - húzta alá Iván András.

A táncház a korábbiakhoz hasonlóan nagyszerű hangulatban telt. Kicsik és nagyok együtt szórakoztak. „A férjemmel és a négyéves kisfiunkkal érkeztem. Szeretnénk, ha a kicsi megismerné a népzenét és a néptáncot. Kilenc évig zeneosztályba jártam, ebből kifolyólag a zenei sokszínűség híve vagyok. Fontosnak tartom, hogy a kisfiunk több stílussal megismerkedjen. Elég zárkózott típus, a táncparkettre még nem mert kimenni, de az asztal mellől érdeklődve figyelte az eseményeket, ott már táncolgatni is elkezdett”- mondta a vendégek egyike, Czucz Éva.

Vörös Gabriella szintén a látogatók soraiban ült. „Eredetileg a barátnőmmel érkeztem, ám amikor leparkoltam a kultúrház előtt, megcsörrent a telefonja. A lánya hívta, hogy szüksége van rá, így haza kellett őt vinnem Bősre. Ennek ellenére úgy döntöttem, márpedig én részt szeretnék venni ezen a táncházon, így visszajöttem egyedül. Nagyon szeretem a Pósfa zenekart, s eddig még nem sikerült egyik táncházukon sem részt vennem. Szinte az összes zenei stílus közel áll hozzám. Gimnazista koromban egy évig néptáncoltam.”

Molnár Krisztina jókedvűen kapcsolódott be a gyermekek táncába. „A hatéves keresztfiammal érkeztem. Szeretnénk őt megismertetni e világgal, örülnénk neki, ha megszeretné a néptáncot és népzenét. Ő most volt először ilyen helyen, de nagyon jól érezte magát”- mondta el portálunknak Krisztina.

Ahogyan már megszokhattuk, ez alkalommal is várta kézműves foglalkozás a gyermekeket, melyet ismételten Zlatarits Anett vezetett, aki ezúttal, a tavasznak megfelelően színes papírvirágokat készített a kicsikkel.

(SzC)