A fertőző propaganda is fegyver

Ardamica Zorán | 2023. február 23. - 19:24 | Vélemény

Mivel a háborúzó Oroszország ellen… Nem, pontosítok. Mivel Oroszországnak a nyugati demokrácia ellen épp Ukrajnában indított háborúja ellen (mert a nyugat a békepárti, nem a háború elindítója) összefogott a világ civilizált részének apraja-nagyja, de főleg NATO-ja, Putyinék terrorja egy idő után ki fog fulladni. Oroszország amúgy is kis pont volt gazdaságilag az európai és Európán kívüli hatalmakhoz képest, de egy fokozatosan, lassan, ám biztosan elszigetelődő (igen, működnek a szankciók), immár nem csak korrupt és autokrata, hanem terrorista Oroszország nem nyerhet. Ezt nálam okosabbak számolták ki. 

A fertőző propaganda is fegyver
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az egyre inkább visszaszovjetesedő banda katonai úton nem képes megállítani (hacsak nem atomfegyverrel, ami öngyilkosság), csupán időben elhúzni és megdrágítani a nyugat Ukrajnának nyújtott segítségét. Diplomáciai úton sem, hiszen az oroszok nyugat felé irányuló diplomáciája a sok hazugság és ignorancia után gyakorlatilag megszűnni látszik. A segítségnyújtás ütemét lassítani, a segítő államok kedvét szegni egyetlen módon lehet képes századunk hitler vlagyimírje, mégpedig a hazugság propagandájával: a nyugati közvélemény manipulálása révén.

És meg kell hagyni, ezt sajnos jól csinálja.

A nyugat, a demokrácia pedig nem bír kellő tapasztalattal e becstelen taktika terén, hiszen demokrata eszköztárhoz szokott. Ide kevés lesz a nyers erő, ide megfontolt hírszerzés kell, okos információkezelés, és demokrata igazságérzet, polgári affinitás az igazság és a morál irányába. Magyarul nem lehetünk a végtelenségig sem naivak, sem debilek. Racionális, tényeket súlyozni tudó adatfeldolgozásra van szükségünk, és meg kell ehhez erőltetni az agyunkat és az érzelmeinket is.
Ezért aztán a II. VH utáni legvéresebb európai öldöklés kitörésének 1. évfordulója előestéjén riadót kell fújni. Mert a propagandabombázás még tart. Sőt erősödik. És a két kapura játszó országok, amilyen jelen pillanatban legnagyobb bánatunkra Magyarország is (amely igenis megszavazott minden szankciót, és a gyakorlatban sok módon segíti Ukrajna harcát, csak éppen nem erről papol), Törökország is (amely politikailag és gazdaságilag profitálni igyekszik a konfliktusból) stb. villanyt gyújtanak elsötétítés idején. Mutatva, hová lőjön az agresszor.

Mindenki, aki valamilyen módon az orosz terrorizmus támogatója vagy szimpatizánsa, legyen szíves, gondoljon arra, hogy ő tulajdonképpen puskaport gyárt a gyilkosnak. Mert ahhoz kétség nem fér, hogy az elszovjetesedő és sok-sok évre előre kemény diktatúrává módosuló Oroszország gyilkos. Emlékezzen mindenki, hogyan néztek az emberek 1945 után a náci rezsimnek akárcsak a verbális támogatóira: akár a véres-húgyos rongyra. Okkal. És hogyan néztek 1989-ben jobb körökben a kommunizmus véreskezű vezetőire. És hogyan a komcsi propaganda által elbutított rétegekben – na, ezt a hibát nem szabad most elkövetni. Nem szabad pár alibista és fenntarthatatlan népjóléti intézkedés értékét a gyilkosságok súlyával összemérni, hiszen ezek összemérhetetlenek!

S mert – ha ebbe a tévedésbe esünk ismét (márpedig egy csomó érvnek álcázott közlés efelé vezet) – akkor a szovjet birodalmi propaganda hatalmas területeket rabolhat magának. Nem elsősorban csak Ukrajnában, hanem a fejünkben, a társadalmunkban Nagyszelmenctől nyugat felé az alaszkai Nome-ig. Fertőzhet, gyengíthet. És akkor majd még többen halnak meg mindkét oldalon, amit senki sem akar. Nem csak azok nem akarják, akik felelősséget nem vállaló szervezők nélküli békemenetek alkalmával aljas módon vagy akár jóhiszemű naivsággal szolgálják ad abszurdum a gyilkost, hanem azok sem, akik a gyilkos ellen kiállnak. Nem jó módszer a fegyveres harc sem, de bombák, lövedékek ellen nincs más eszköz.

A hazugságok és gonosz gondolatok ellen, a rossz ellen viszont lehet szellemi-erkölcsi harcot vívni fegyverek nélkül is, az igazán békepártiaknak én ezt javallanám, függetlenül politikai meggyőződésüktől.

Gondolkodni kell. Arról is, ami biztosnak, megváltoztathatatlannak látszik. A gondolkodás eredménye lehet kevesebb halott és jobb világ. Egy védekező ország fegyverletételének, segítség híján elvérzésének eredménye nem lehet kevesebb halott és jobb világ. Egy védekező ország nem a védekező háború folyamán fejlődik erős demokráciává. Majd utána kell ezt tőle elvárni. De ilyen elvárásokkal azok fordulhatnak felé hitelesen, akik segítették a legrosszabb, legnehezebb időkben.

Azt mondják, senki sem lehet ebben a konfliktusban nyertes, csak vesztes. Igaz, hogy már most az egész világ vesztese ennek a háborúnak, mindenki áldozatot hoz. Szerintem viszont mindenki nyerhet is valamit: ha tanulunk ebből. Azt tudtuk, és most ismét be is bizonyosodott, hogy az emberiség pillanatok alatt képes elpusztítani saját civilizációját. Most – sajnos – van lehetőségünk megtanulni azt is, hogy ez miként lehetne elkerülhető. Ésszerű gondolkodással, racionális döntésekkel. Nem kell bedőlni a propagandának, annál inkább nem, minél cizelláltabb. Minél cizelláltabb, annál gyanúsabb kell legyen számunkra.

Mert a propaganda fegyver. A propaganda ölni képes. Akárcsak a bomba.

A világ nem fekete-fehér. A jó és a rossz sem mindig egyértelműen és kizárólag jó és rossz, mindig van meghatározó kontextus – ebbe kapaszkodik a propaganda.

De ha képtelenek leszünk különbséget tenni jó és rossz között, akkor nemsokára nem marad fa, amire visszamászhatunk.

Címkék: propaganda