Fertőzött egészségügyi dolgozó is részt vehet a kórházi ellátásban

2020. november 2. - 18:09 | Belföld

A COVID-19-fertőzött, de tünetmentes egészségügyi dolgozók továbbra is részt vehetnek a betegellátásban. Ezt az országos tiszti főorvos módosított rendelete teszi lehetővé arra az esetre, ha munkaerőhiány miatt komoly veszélybe kerülne a betegellátás. A rendelet nem vonatkozik azokra, akiknél nem tünetmentes a betegség lefolyása.

Fertőzött egészségügyi dolgozó is részt vehet a kórházi ellátásban
Fotó: TASR/AP

„Lefektettük, hogy a tünetmentes egészségügyi alkalmazott milyen feltételekkel vehet részt továbbra is a betegellátásban, ha erre valóban nagy szükség van az adott egészségügyi intézményben, és veszélybe kerülne az ellátás” - magyarázta Ján Mikas országos tiszti főorvos.

Lehetőleg olyan munkakörbe kell sorolni, ahol nem kerül közvetlen kapcsolatba betegekkel, másodsorban az igazolt Covid-19-betegek ellátásában vehet részt, és csak végső esetben más betegek ellátásában. A rendelet a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) honlapján található.

Mikas a kórházak vezetésével is egyeztetett. „Például sürgős műtétre van szükség, de nincs sebész, viszont van tünetmentes fertőzött sebészük. A szigorú előírások betartása mellett műthet, hogy megmentse a páciens életét” - foglalta össze Mikas. Hozzáfűzte, a műtétek halasztása egyes esetekben sokkal nagyobb veszélyt jelentene, mint az esetleges megfertőződés.


TASR