Fertőzött lengyel csirkehús került a piacra, egy ember már belehalt a következményekbe

2023. augusztus 17. - 14:54 | Külföld

Számos országban fertőzéshullámot okozott a szalmonellával fertőzött lengyel csirkehús. Ausztriában már halálos áldozata is van, további 27-en pedig kórházba kerültek. Más nyugat-európai országokban is több mint száz páciensről számoltak be – írja a TV Noviny.

Fertőzött lengyel csirkehús került a piacra, egy ember már belehalt a következményekbe
Illusztráció (Fotó: TASR)

Ausztriában már februárban feljegyezték az első szalmonellás eseteket. Eleinte hét fertőzöttről lehetett tudni, mostanra viszont 27-re nőtt ezek száma. Egy 60 éves férfinél olyan súlyos tünetekkel jelentkezett, hogy végül életét vesztette.

Az osztrák Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES) szerint a fertőzés forrása a kebabnyársra szánt olcsó lengyel csirkehús.

A lengyel csirkehús okozta szalmonellás esetet jelentettek továbbá Dániából, Németországból, Franciaországból, Hollandiából, Norvégiából, Írországból, Belgiumból és Nagy-Britanniából. Európában több mint száz olyan páciensről számoltak be, akiket kórházban kezelnek.

A szalmonella minden olyan élelmiszerben felbukkanhat, amelyet nem ért megfelelő hőkezelés. A legnagyobb kockázatot a húsok, a darált húsok, a hústermékek, a csirkehúsok, a szárított vagy nyers tojás, a tejtermékek, illetve a tenger gyümölcsei jelentik. Ugyanakkor szalmonellával fertőzöttek lehetnek a csíráztatott magvak, a szeletelt gyümölcsök, valamint a nem pasztőrözött gyümölcs- és zöldséglevek.

A leggyakoribb tünetei a rosszullét, a gyomorfájdalom, a gyakori hányás, a hasmenés, a láz, valamint a hidegrázás.


(tvnoviny.sk)