Fertőzött személlyel kerültél kapcsolatba? Ezek a szabályok vonatkoznak rád!

2021. február 24. - 14:13 | Belföld

A Közegészségügyi Hivatal felhívja a figyelmet arra az új szabályra, miszerint a 14 napos házi karantén betartása nemcsak a COVID-fertőzöttekre, hanem a velük szoros kapcsolatba kerülő kontaktszemélyekre is vonatkozik.

Fertőzött személlyel kerültél kapcsolatba? Ezek a szabályok vonatkoznak rád!
Fotó: TASR - illusztráció

"Ha olyan személlyel került kapcsolatba, akinél később pozitív koronavírusteszt igazolta a COVID-19 megbetegedést, és a találkozásra a pozitív teszteredményt megelőző két napban került sor, otthoni karanténba kell vonulnia"

- hangsúlyozza a Közegészségügyi Hivatal, hozzátéve, hogy a pozitív teszteredményről mindenkinek tájékoztatnia kell a háziorvosát is.

Miután valaki kontaktszemélyként otthoni izolációba került, leghamarabb a fertőzött személlyel történő utolsó találkozás nyolcadik napján vetheti alá magát PCR-tesztnek. Amennyiben a fertőzött személlyel egy háztartásban lakik, akkor nem kell nyolc napot várnia, hanem már az ötödik napon elmehet leteszteltetni magát.

Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy ha a teszt negatív eredményt mutat, a kontaktszemély akkor is köteles kivárni a 14 napos karantén végét, és csak annak letelte után mozoghat szabadon.

Közeli kontaktnak az alábbi esetek számítanak:

  • fertőzött személlyel kétméteres távolságon belül történő, több mint 15 perces, bel- vagy kültéri találkozás,
  • fizikai kontakt fertőzött személlyel,
  • 15 percnél hosszabban tartó, zárt térben történő, védőeszközök nélküli találkozás fertőzött személlyel.

A 14 napos karanténidő a fertőzött személlyel történő utolsó találkozás napjától számítódik. Amennyiben a karantén ideje alatt a kontaktszemély a fertőzés tüneteit észleli magán, a karanténidő lejártát a háziorvosa határozza meg.

Azok a személyek, akik az utóbbi három hónapban már átvészelték a COVID-19 megbetegedést, csak akkor kötelesek karanténba vonulni, ha betegség tüneteit észlelik magukon.

(TASR/parameter)