Feszült a gázhelyzet: olyan alacsony szinten vannak a szlovák gáztartalékok, mint máskor február végén

2022. január 18. - 18:16 | Belföld

A gáztartalékok már félig üresek – normális körülmények között ez az állapot február közepén lenne standard, csakhogy még csak most lépünk a kulcsfontosságú időszakba. Az elemzők szerint rosszabb, hogy egyáltalán nem a mi kezünkben van a sorsunk – minden az időjárástól függ, ami az elmúlt években rendkívül kiszámíthatatlan.

Feszült a gázhelyzet: olyan alacsony szinten vannak a szlovák gáztartalékok, mint máskor február végén
Fotó: Pixabay - illusztráció

Az első jelek, miszerint nem lesz rózsás a helyzet a gázzal kapcsolatban, már a fűtési szezon előtt jelentkeztek. A gázszolgáltatók, valamint a tárolókat üzemeltető cégek már szeptember végén és október elején figyelmeztettek, hogy az általuk tárolt minimumot figyelembe véve problémák adódhatnak keményebb tél esetén. Ezt a forgatókönyvet Richard Sulík gazdaságügyi miniszter is megpedzette.

„Ha olyan lesz a tél, mint az elmúlt 20 év átlaga, akkor szép kis rezervával elég lesz a gáz” – mondta Sulík még október végén, majd hozzátette: ha az elmúlt 20 év legzordabb tele érkezik, akkor február utolsó 8-9 napjában kevés lehet a gáz. A tárca viszont biztosít mindenkit, hogy van elég gáz, a legfontosabb tényező pedig, hogy a téli időjárás egyelőre átlagosnak mondható.

Január közepén Európa-szerte 50 százalék alá estek a tartalékok és ez Szlovákiában sincs másképp.

„2022. január 17-én a NAFTA vállalat tárolói a kereskedelmi kapacitás 40,83 százalékára vannak feltöltve. 2021 ugyanezen a napján a tároló 79,79 százalékon volt” – mondta Martina Štecová, a NAFTA szóvivője.

„Jelenleg a február közepén megszokott szinten van a gáztárolókban gázmennyiség. A helyzet tehát továbbra is feszült, és függ az időjárástól” – tette hozzá Karel Hirman energetikai elemző. Az időjárás egyelőre nekünk kedvez, jelenleg ugyanis nem beszélhetünk kemény télről, sőt, év végén egyenesen tavaszias volt az idő, Hirman szerint azonban ez korántsem azt jelenti, hogy már nem számíthatunk kemény fagyokra az idei szezonban.

„A gáz körüli helyzet továbbra is feszült, és egészen a tél végéig feszült is marad” – emelte ki Hirman.


(tvnoviny.sk)

Címkék: gáz, fűtés, gáztartalék