Feszültséget okoz az olasz kormányban a Máltán várakozó menedékkérők ügye

A szerda éjszakába nyúló egyeztetés sem enyhítette az ellentéteket a Máltára érkezett menedékkérők kisebb csoportját befogadni kész Giuseppe Conte olasz miniszterelnök és az ezt is szigorú feltételekhez kötő Matteo Salvini olasz belügyminiszter között.

Hajnali három órakor ért véget a Giuseppe Conte és Matteo Salvini közötti megbeszélés, amelyen Luigi Di Maio, az Öt Csillag mozgalom (M5S) nevű nagyobbik kormánypárt vezetője is részt vett. Conte 10-15 ember befogadása mellett kötelezte el magát, de Salvini szerint erre ő belügyminiszterként nem ad engedélyt, és a kormányfőnek vele is egyeztetnie kellett volna. 

49 ember tavaly december 22-e óta vesztegelt két civil mentőhajón Málta partjainál, majd a szigetország szerdán engedélyt adott, hogy a hajók kikössenek, miután garanciát kapott további több mint kétszáz menedékkérő elosztására több uniós ország között.

A több órás egyeztetés végén Matteo Salvini nyilatkozatban leszögezte, nem változtat álláspontján, feltételekhez köti kisebb csoport befogadását is.

Addig senki sem érkezik meg Olaszországba, amíg Európa nem tartja tiszteletben vállalt kötelezettségeit, és nem fogadja be azt a többszáz embert, akik nyáron érkeztek a szicíliai Pozzallo és Catania kikötőjébe - szögezte le a belügyminiszter. Azokra utalt, akik júliusban a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség tengeri műveletében szolgáló Protector nevű hajóval, valamint az olasz pénzügyőrség Monte Sperone hajójával érkeztek. A 477 ember befogadására hat EU-ország jelentkezett, de végül 129 embert vettek át. Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajójával augusztusban 177-en érkeztek, közülük egyedül Írország fogadott be 16 főt.

A Máltán várakozó menedékkérők befogadása napok óta megosztja a római kormányt. Elsőként Luigi Di Maio kezdeményezte, hogy a tengeren veszteglő emberekből fogadják be a nőket és gyermekeket. Giuseppe Conte kijelentette, hogy ha Salvini nem engedi be őket az olaszországi kikötőkbe, akkor majd repülővel hozza el őket Máltáról. 

A balközép La Repubblica című napilap szerint ez az eddigi legsúlyosabb vita a populista M5S és a Salvini vezette, jobboldali Liga tavaly júniusban felállt kormányában. Lapkommentárok szerint azonban a Matteo Salvini fölött aratott politikai győzelem rövid életű lehet az M5S számára, mert Salvini visszavághat azzal, hogy a Liga kihátrál az M5S legfontosabb választási ígérete, az alapjövedelem bevezetése mögül, amit már így is elhalasztottak. 

Elemzők rámutatnak, hogy a migráció lesz a központi téma a közösen kormányzó, de egymás ellen induló M5S és Liga között a májusi európai parlamenti választások kampányában.

(MTI)