FFP2 vagy KN95? A szakértők egyértelmű választ adtak, mi a különbség a két védőmaszktípus között

2021. február 16. - 14:25 | Belföld

A brit koronavírus-mutáció megjelenésével nőtt a részecskeszűrő védőmaszkok, az úgynevezett reszpirátorok iránti kereslet. A piacon azonban FFP2 és FFP3 típusú maszkok mellett KN95 és N95 típusúakat is találni. A Közegészségügyi Hivatal magyarázatot adott, milyen különbség van a két típus között.

FFP2 vagy KN95? A szakértők egyértelmű választ adtak, mi a különbség a két védőmaszktípus között
Fotó: TASR

A hivatal tájékoztatása szerint a KN95 és N95 típusú reszpirátorokat az ázsiai/kínai piacra szánták, és a kínai GB/T 32610-2016-os norma szerint vannak kipróbálva. Ha az Európai Unió vagy Szlovákia piacán egyéni védőeszközként akarják feltüntetni őket, az itteni követelményeknek megfelelően kell őket elbírálni.

A „mi” reszpirátorainkhoz a KN95-ös jelzésűek állnak legközelebb, a Közegészségügyi Hivatal viszont figyelmezteti az embereket, hogy inkább ne hordják őket.

„A KN95-ös típusú védőmaszk hasonlít legjobban az FFP2-es típusú reszpirátorhoz, de a két védőeszköz főként az alakjában különbözhet, ugyanis előbbit az ázsiaiak arcformájára tervezték. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy a mi arcunkra nem illeszkedik megfelelően, ezáltal csökken a védőhatékonysága is”

– áll a Közegészségügyi Hivatal bejegyzésében.

Hogy mi a különbség a reszpirátorok és a textil szájmaszkok között, arról ITT tudhat meg többet.


-para-