Fiatal polgári aktivista ül be Viskupič helyére a parlamentbe

2017. november 20. - 12:24 | Belföld

Az újdonsült nagyszombati megyeelnök azonban még az idei évet "leüli" Pozsonyban.

Fiatal polgári aktivista ül be Viskupič helyére a parlamentbe
Jozef Viskupič (Fotó: TASR)

Egy fiatal polgári aktivista, Natália Milanová ülhet be a parlamentbe a Nagyszombat megye elnökének pozícióját hamarosan elfoglaló Jozef Viskupič helyére.

"Azt hiszem, sikerként tekinthetünk arra, hogy a kulturális bizottságban a helyemet a kultúra embere foglalhatja el" - jegyezte meg az OĽaNO képviselője.

Viskupič utoljára november 14-én vett részt a parlament kulturális és médiabizottságának ülésén. A parlamentben még részt vesz az idei utolsó ülésszakon. 2010 óta parlamenti képviselő.

Milanová felsőfokú történészi végzettséggel rendelkezik, a média és a kultúra területén tevékenykedik, emellett könyveket is ír.

Nem lesz automatikusan az említett parlamenti bizottság alelnöke, amivel Viskupič helyét venné át, azt ugyanis a bizottságnak jóvá kell hagynia. Viskupič közölte, Milanová nem újonc a parlamenti munkában, ugyanis a frakció tevékenységét már korábban is segítette. Éppen ezért a parlamenti képviselői munkáját ő is segíteni kívánja a jövőben.

A parlamentbe való érkezését ugyanakkor befolyásolja az is, hogy babát vár és hamarosan szülni fog.

Viskupič december 4-én foglalhatja el megyeelnöki posztját, Tibor Mikuš eddigi megyeelnök tehát kihasználta a teljes rendelkezésére álló hónapot. A november 4-én megtartott választások eredményének kihirdetése után ugyanis egy hónapja van átadni az önkormányzat vezetését. Ezt megelőzően három cikluson át, 12 éven keresztül irányította a megyét.

Az OĽaNO képviselője valójában azonban csak később, az új képviselő-testület megalakulásával veheti át a hatalmat, amire december 15-én vagy 18-án kerülhet sor. Elmondása szerint a szerencsétlen választási időpont azt eredményezi, hogy már az első ülésükön jóvá kell hagyni a megye költségvetését. Úgy véli, hogy a legközelebbi választásokon, melyre csak öt év múlva kerül sor, és már együtt tartják majd a helyhatósági választásokkal, erre is kellene majd figyelni, mivel a költségvetés megvitatására 100 napra volna szükség.

(SME/SITA)