Fiatal szülők és gyermekeik indították el a városi faültető programot Dunaszerdahelyen

2019. október 6. - 20:37 | Régió

„Ültess fát a gyermekednek!” jelmondattal valósult meg a városi faültető program (Ültess fát a jövőért!) első állomása, mely során civilek és az önkormányzat elképzelése találkozott.

Fiatal szülők és gyermekeik indították el a városi faültető programot Dunaszerdahelyen
Fotók: a szerző

Štefkovič Patasi Ági, a dunaszerdahelyi Baba-mama klub képviselője, a gyermekekkel, illetve nekik való faültetés kezdeményezője érdeklődésünkre elmondta, hogy korábban ennek az akciónak a céljából kereste meg a városi hivatalt, melytől csupán helyet kért a faültetésre.

Ekkor találkozott a civil kezdeményezés az ún. Zöldebb Dunaszerdahelyért programmal, melynek részét képezik a faültetések is.

„Egyrészt a klímahelyzetre való tekintettel, másrészt pedig, hogy gyerekeinknek és a lakosoknak tudjunk egy zöldebb Dunaszerdahelyt biztosítani, hívta életre a városi önkormányzat ezt a programot”  - válaszolta kérdésünkre Karaffa Attila alpolgármester.

Szombaton délután az időjárás nem igazán kedvezett azoknak a szülőknek, akik gyermekeikkel megjelentek a Szent István téri parkban, hogy elültethessék kőris- vagy gyertyánfáikat, ám egy félórára megkegyelmezett, és elállt az eső.

A Baba-mama klub által megvásárolt, majd a szülők által térített fákat a Municipal városi vállalat munkatársainak segítségével ültették el az előre kiásott gödrökbe, ebben pedig aktívan, ásókkal, lapátokkal segített a két alpolgármester, A. Szabó Lászó és Karaffa Attila is.

Szombaton 11 fa került kiültetésre az említett parkban, a következő ilyen alkalomra pedig október 21-én, a Földünkért világnapon kerül sor az autóbusz-pályaudvarral szembeni parkban.

„Örülnénk, ha ebbe a jövőben is bekapcsolódnának különböző társadalmi csoportok, civil szervezetek, magánszemélyek. Mi már végigjártuk a várost a főkertésszel, aki meghatározza, hogy mely városrész mely parkjában vagy lakónegyedében milyen őshonos fák kerülhetnek kiültetésre”

– fejtette ki Karaffa, hozzátéve, hozzávetőlegesen 200 fát és mintegy 100 cserjét, bokrot terveznek kiültetni.

Az október 21-i alkalomra iskolákat, óvodákat is szeretnének megszólítani. „Azt szeretnénk, ha a jövő dunaszerdahelyi nemzedéke élvezné a termését annak, amit most elültetünk. Legyenek rá büszkék és gondozzák is!”- fogalmazott az alpolgármester.

(SzT)