A fiatalok legnagyobb csoportja Kotlebáékra szavazna

A 15 és 29 év közötti korosztályokból a legnagyobb csoport az ĽSNS-re szavazna, összesen 18,9 százalék. A második helyen a Za ľudí végezne 12,8 százalékkal, a harmadikon a PS-Spolu 11,9 százalékkal, derült ki abból a felmérésből, amelyet a Focus ügynökség végzett a Szlovák ifjúsági tanács megrendelésére.

A fiatalok legnagyobb csoportja Kotlebáékra szavazna
Illusztrációs felvétel (TASR)

A Sme rodina (11,8%), az OĽaNO (9,9%), a Smer-SD (9,4%) és az SaS (6,9%) jutna még be a parlamentbe, ha csak ezek a korosztályok választanának. A KDH 3,4, az SNS 2,5, a Most-Híd 2,4, a Vlasť 2%-kal végezne. A MKP, a Magyar Fórum és Spolupatričnosť/Összefogás közös listáját a fiatalok kevesebb mint 2 százaléka támogatja, csakúgy, mint a Máme toho dosť pártot. A többi szubjektum 1% alatti eredményt ért el.

A felmérést 706 megkérdezett bevonásával végezte a Focus. Az is kiderült, hogy a fiatalok 17,2%-a még nem tudja, kire fog szavazni, 10,2%-uk pedig biztosan nem megy szavazni.

A felmérés során a következő kérdéseket tették fel:  Képzelje el, hogy a következő héten lenne a parlamenti választás. Elmenne szavazni? Ha igen, melyik pártra szavazna?

TASR